Erasmus MC interieur

Een interieur in dienst van patiënten en medewerkers

Academisch medisch centrum biedt optimale herstel- en werkomgeving

Vormgegeven met de laatste inzichten vanuit het Healing Environment-concept

Bekijk het gehele project

1 / 10

2 / 10

3 / 10

4 / 10

5 / 10

6 / 10

7 / 10

8 / 10

9 / 10

10 / 10

X

Erasmus MC interieur

Stedelijke grootheid en robuustheid vertaald naar menselijke schaal en tactiele zachtheid

Het interieurontwerp van het nieuwe medisch centrum in Rotterdam staat in dienst van het creëren van een optimale Healing Environment: een omgeving die voor patiënt, medewerker en bezoeker het welzijn maximaliseert en het stressniveau minimaliseert. Het Erasmus MC is zo georganiseerd dat functies met de meeste hectiek als winkels, poli’s en Spoedeisende Hulp op de onderste verdiepingen liggen, terwijl de verpleegafdelingen, waar patiënten het langst verblijven, van de rust op de bovenste verdiepingen genieten. Daar hebben zij ook toegang tot de unieke bedtoegankelijke daktuin. Het medische complex is als een overzichtelijke ministad ontworpen met straatjes, steegjes, pleinen en tuinen die echte namen hebben zoals Plein Sophia, Passage, Arcade, Hof en Serre. De overzichtelijke looproutes zijn zo kort mogelijk gehouden dankzij entrees aan alle zijden van het gebouw en duidelijke bewegwijzering.

Een makkelijk te begrijpen medisch complex

Patiënten en bezoekers worden bij aankomst in het ziekenhuis stapsgewijs geholpen het complex te begrijpen. Een centrale as is gecreëerd om de verschillende bouwdelen op logische wijze met elkaar te verbinden en de overgang met de bestaande bouw te organiseren. Met een duidelijke bewegwijzering en opmerkelijke ankerpunten zoals houten receptiemeubels en monumentale kunstwerken, ruime en bijzondere daglichttoetreding via dak en gevels en de vele zit-, ontmoet- en werkplekken is een welkome, logisch begrijpbare centrale binnenstraat gerealiseerd.

 

Rust, overzicht en welbevinden

Eenmaal binnen in het ziekenhuis worden bezoekers verrast met het vele groen in de centrale as en atria. Daar heerst een prettige, rustgevende sfeer door het subtiele kleurgebruik, de bamboe zitelementen en intieme in het groen verscholen ontmoetingsplekken. Het groene zitgedeelte, vormgegeven door planten en bamboe, bevindt zich aan Plein Sophia. Hier kunnen bijvoorbeeld patiënten naartoe die even hun kamer willen verruilen voor een andere omgeving om met hun familie samen te zijn. In de as, lopend van Plein Sophia via Passage naar Arcade, zijn stoere, aan Rotterdam refererende materialen als hardsteen en cortenstaal toegepast. De kleuren variëren tussen gebroken wit en warmgrijs.

De liften zijn herkenbaar aan de grote stalen poorten die als toegangspunten dienen tot de afdelingen. Daar vormen direct herkenbare zacht groene balies met bamboe en ronde vormen een warm welkom.

 

Atria en verdiepte patio’s zorgen voor een natuurlijke lichtinval tot diep in het interieur van het souterrain. Daardoor genieten patiënten en medewerkers, artsen en logistiek personeel, van een natuurlijke, niet beklemmende omgeving die het welbevinden merkbaar verhoogt. De publiek toegankelijke atria zijn ingericht met groen en zitjes wat afleiding en rust brengt tijdens het ‘uitje’ van de patiënt of tijdens het wachten. Het samenspel van het daglicht en groen, in combinatie met de warme kleuren van houttinten in de meubels, zorgt voor overzicht, rust en een zekere vorm van welkome huiselijkheid.

 

Op de poliklinieken zorgen de lange zichtlijnen, wachtgebieden aan de daglichtrijke gevel en in de vloer gescheiden loopgebieden voor rust, structuur en gemak bij patiënten. Deze ingrepen werken stressverlagend en dragen zo cruciaal bij aan het welbevinden van de patiënt. De privacy in de centraal gelegen spreek- en behandelkamers helpen de patiënt verder op gemak te stellen en een prettige werkomgeving voor het personeel te creëren.

 

Wachtgebieden, dagbehandeling en patiëntenlounges zijn voorzien van op maat gemaakte, en speciaal gefotografeerde, natuurafbeeldingen van de Nederlandse seizoenen. Samen met de SkyCeilings en SkyLights in onder meer bestralingsruimten, Spoedeisende Hulp en op de Intensive Care hebben zij een rustgevende en stressverlagende werking dat uiteindelijk tot een prettiger verblijf en sneller herstel leidt.

 

Healing Environment

Het Healing Environment-concept is consequent in het interieur en exterieur van het hele ziekenhuis toegepast, en in de patiëntenkamers misschien wel het meest prominent terug te vinden. Net als daglicht, groen en afleiding, zijn ook privacy en autonomie van de patiënt zeer belangrijke onderdelen van de Healing Environment. Een pastelkleurige wand, houten kozijnen en speciaal ontworpen meubels en gordijnen creëren een warme huiselijke uitstraling.

 

Eenpersoons patiëntenkamers

Het Erasmus MC heeft in het kader van privacy en autonomie gekozen voor uitsluitend eenpersoons patiëntenkamers in het nieuwe ziekenhuis. Zo heeft elke patiënt een eigen plek, waar hij alleen kan zijn of dierbare naasten kan ontvangen. Gesprekken met familie en artsen kunnen hier in beslotenheid plaatsvinden. De directe daglichtinval in combinatie met het zicht naar buiten laten patiënten het dagritme ervaren. De patiënt heeft grotendeels de regie over wat er in zijn kamer gebeurt en kan zelf besluiten tv te kijken, de gordijnen te sluiten of een raam te openen. Met een persoonlijk tablet regelen zij zelf de verlichting, zonwering en temperatuur. Alle patiëntenkamers zijn tevens voorzien van eigen sanitair en hebben een specifiek ontworpen opbergmeubel dat ruimte biedt voor zowel spullen van de verpleging als patiënt. Het meubel is bewust laag gehouden zodat patiënten vrij zicht op de kamerdeur hebben. Samen met het vrije zicht naar de stad, de haven of de daktuin versterkt dit het gevoel van controle, zelfredzaamheid en zelfstandigheid en levert daarmee een positieve bijdrage aan het herstelproces.

 

Rooming in-meubel

Op elke patiëntenkamer staat een speciaal door EGM interieur ontworpen, en in co-creatie met Ahrend gerealiseerd, rooming in-meubel. Het innovatieve zit-slaapmeubel is in een handomdraai om te bouwen en biedt naasten overdag de mogelijkheid om ontspannen op de kamer te verblijven, samen te lunchen en ’s nachts comfortabel te blijven overnachten. Ook dit draagt in sterke mate bij aan het verbeteren van de zorg voor en het welzijn van de patiënt.

 

Fotografie: Rob van Esch

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!