Erasmus MC Radiotherapie

Natuurlijk daglicht, kleurgebruik en healing images bieden een stressreducerende omgeving

Zorgvuldig ontworpen healing environment draagt bij aan welbevinden patiƫnt

Bekijk het gehele project

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5

X

Erasmus MC Radiotherapie

De afdeling Radiotherapie van het Erasmus MC bestaat uit in totaal twaalf bestralingsruimtes met daarin zes versnellers, twee Cyberknives-versneller op een robotarm en een ruimte voor brachytherapie. Vier van de bestralingsruimtes hebben een verdiepte vloer van 1,5 meter diep. Dit biedt extra flexibiliteit voor toekomstige ontwikkelingen, zoals een combinatie van een versneller met een MRI. Op de afdeling worden per jaar meer dan 5.100 patiƫnten behandeld. De radiotherapieafdeling van het Erasmus MC is hiermee de grootste van Nederland.

Beleving centraal

Net als overal in het Erasmus MC staat ook op de afdeling Radiotherapie het welbevinden van de patiënt voorop. Het souterrain waarin de afdeling Radiotherapie zich bevindt, is licht en ruimtelijk. Brede gangen leiden naar de wachtruimtes en de bestralingsruimtes. Door een eigen ingang aan de Zimmermanweg voelt het ook nergens te groot. Natuurlijk daglicht, kleurgebruik en healing images bieden een stressreducerende omgeving.

Labyrintloze bestralingsruimtes

Uniek zijn de labyrintloos ontworpen bestralingsruimtes. Zware geïntegreerde innovatieve schuifdeuren van staal en barietbeton vervangen het ‘labyrint’ met bochten als ingang tot de bestralingsruimte. Dit is prettiger voor patiënt en zorgprofessional omdat het veel loopafstand scheelt en de oude labyrintconstructie door patiënten soms als beangstigend werd ervaren.

Healing images

In de bestralingsruimtes is fotobehang van landschappen met verschillende kleuren aangebracht. Zo wordt buiten naar binnen gebracht. De afbeeldingen zorgen voor een minder klinisch gevoel en een meer warme, menselijk uitstraling. Hulpmiddelen zoals op maat gemaakte steunen om in een specifieke houding te liggen tijdens de behandeling en op maat gemaakte beschermingsmaskers worden uit het zicht opgeborgen in de plafondhoge kasten in de bestralingsruimtes. Ook dit draagt bij aan meer rust in de ruimte.

In de uitstraling en inrichting is een balans gezocht tussen enerzijds functionaliteit en anderzijds warmte en een menselijke maat

Uitzicht en daglicht

Bijzonder zijn de twee daglichtpatio’s met groene beplanting, die dankzij het bovenliggende atrium daglicht tot diep in de wachtgebieden in het souterrain leidden. De ontvangstbalies liggen direct aan de entree, dichtbij de grote glazen gevel. Zo ontstaat er uitzicht en een directe verbinding met de levendigheid op straatniveau.

Hyperthermie

Naast de bestralingsruimtes bevinden zich in het souterrain ook twee CT-ruimtes, verschillende spreekkamers, een aantal werkplaatsen en een pijnbestrijdingszone voor klinische patiënten. Op de vijfde verdieping heeft Radiologie een afdeling Hyperthermie, waar patiënten behandeld worden met warmte in combinatie met chemo- of radiotherapie. Hier bevinden zich ook de stafruimtes.

 

Fotografie: Rob van Esch

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!