Bij de nieuwe afdeling Spoedeisende hulp kunnen zowel volwassenen als kinderen terecht. De afdeling ligt naast de toekomstige hoofdentree van het Erasmus MC, goed zichtbaar en bereikbaar vanuit de stad. Daglicht, uitzicht en groen zorgen voor minder stress bij patiënten.
Bekijk het gehele projectDe afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) bevindt zich in de nieuwbouw van het Erasmus MC aan de zijde van het bestaande gebouw van het Sophia Kinderziekenhuis. De nieuwbouw verbindt letterlijk de twee oorspronkelijk losse ziekenhuizen met elkaar. De nieuwe afdeling waar kinderen en volwassenen worden geholpen is een mooi voorbeeld van integrale samenwerking.
Op de afdeling Spoedeisende Hulp is alles gericht op een prettig verblijf in een aangename en prikkelarme omgeving. Zo hebben kinderen een eigen wachtruimte met een speelwand, zodat ze zijn afgeschermd van de hectiek van de volwassen spoedzorg. Verder zorgen vriendelijke kleuren, een diversiteit aan wachtplekken, een atrium met daglicht en groen en een ‘skyceiling’ (een daglichtkap in het plafond) voor vermindering van stress. Dat het werkt is al bewezen, want incidenten hebben zich sinds de ingebruikname van de doorgaans hectische afdeling amper voor gedaan.
In het Erasmus MC is alles gericht op verregaande integratie van de acute zorg. In de het nieuwe Erasmus MC bevinden zich het nieuwe OK-centrum, de interventieradiologie en de Intensive Care direct boven de spoedtoegang. Dit zorgt voor betere verbindingen en kortere afstanden. De traumahelikopter, die op het bestaande helidek landt, heeft een directe brug- en liftverbinding met de SEH. In de spoedtoegang worden de ambulances van thorax gecombineerd met de toegang voor electieve zorg of ambulancevervoer uit andere ziekenhuizen. Zo wordt de drukte in de ambulancesluizen vooraf goed gespreid.
De Spoedeisende Hulp is een belangrijke afdeling die intensief wordt gebruikt. Jaarlijks worden hier zo’n 30.000 patiënten behandeld. Daarnaast houdt het Erasmus MC zich ook bezig met rampbestrijding en de behandeling van besmettelijke ziekten. De afdeling speelt ook een belangrijke rol in de opvang van de hoog complexe (trauma)patiënten als gevolg van grootschalige calamiteiten. In het kader van optimaal dagelijks gebruik en calamiteiten hebben de ruimtes zoveel mogelijk een uniforme indeling, wat weer zorgt voor maximale flexibiliteit.
De nieuwe afdeling Spoedeisende Hulp is op verzoek van de opdrachtgever eerder opgeleverd dan gepland en moest dus ook eerder ingepast worden in het ontwerp- en uitvoeringstraject van de nieuwbouw. Hierdoor is er al vroeg aandacht besteed aan een inrichting en indeling die ook voor de daarna ontwikkelde gebieden als ‘pilot’ heeft kunnen werken. Het resultaat is een ruimtelijke afdeling in het hart van het gebouw met een optimale verbinding met andere afdelingen, zowel in de nieuwbouw als in de bestaande bouw. Dankzij de uitgekiende logistiek en de menselijke maat heerst hier rust voor patiënten, begeleiders en medewerkers.
Fotografie: Ossip van Duivenbode - Ossip Architectuur Fotografie, EGM architecten en Rob van Esch