Rooyse Wissel

Innovatieve zorgverlening voor kwetsbaren in helende kliniek, Venray

Patiënten met verschillende achtergronden en in verschillende stadia van crisis, kunnen in één gebouw werken aan hun herstel

De architectuur helpt therapeuten de beste zorg aan te bieden in een veilige omgeving voor hen én de patiënt

1 / 13

2 / 13

3 / 13

4 / 13

5 / 13

6 / 13

7 / 13

8 / 13

9 / 13

10 / 13

11 / 13

12 / 13

13 / 13

X

De Rooyse Wissel heeft met deze nieuwbouw een Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK), een afdeling Extra Beveiligde Kamers (EBK) en de eerste nieuw ontworpen Forensische High & Intensive Care (FHIC) met beveiligingsniveau 4 gekregen die uniek zijn in Nederland. Een nieuwe manier van werken heeft hier plek gekregen binnen de strenge voorwaarden die het gebruik eist. Hierdoor is meer contact met patiënten mogelijk, dat voor minder incidenten en een kortere behandelduur zorgt.

 

Rondom vier grote patio's op de begane grond liggen drie afdelingen, één afdeling ligt op de eerste verdieping met een aantal therapievoorzieningen en de kantoren en overlegruimten liggen op de tweede verdieping. Een doorlopende gang scheidt de patio's van de kamers en houd elke afdeling direct en separaat benaderbaar. De drie FPK-afdelingen bieden plaats aan 28 patiënten, de FHIC-afdeling aan zes, en er zijn vier moderne EBK's ter vervanging van de verouderde separeerafdeling in de tbs-kliniek.

 

Koploper

Bij de opening van de nieuwe kliniek sprak Minister Sander Dekker over de bijzondere zorg die de Rooyse Wissel verleent en hoe de nieuwbouw deze visie ondersteunt. Nederland heeft een uniek systeem van forensische zorg en ontvangt van over de hele wereld specialisten die dit met eigen ogen komen bekijken. "Binnen deze visie is de Rooyse Wissel extra bijzonder. Het is de eerste instelling met een Forensische High & Intensive Care. [ ... ] Bij zo'n unieke aanpak hoort ook een uniek gebouw. Als het stormt in je hoofd wil je dat de omgeving stabiel is. Hier bij de Rooyse Wissel is in het ontwerp rekening gehouden met de psychologie van de patiënt met ronde vormen, rustgevende kleuren en geuren. Echte innovatie waar Nederland in voorop loopt."

 

Uniek en Champions League niveau, dat geldt voor de kliniek, de medewerkers en de nieuwbouw

Minister Sander Dekker, Ministerie voor Rechtsbescherming

 

Een echt gezond gebouw

In de hele tbs-kliniek zijn de principes van Healing Environment terug te vinden. Patiënten ervaren in alle ruimten een rustgevende sfeer door de lichte en natuurlijke tinten. De grote raampartijen in de privékamers, gangen en woonkamers zorgen voor veel daglichtinval met een positief effect op de gezondheid en het welzijn. Zelfs de ruimten met de hoogste beveiligingsgraad ontvangen daglicht en dragen zo bij aan een kortere verblijfsduur en lager medicijngebruik. Ook bij de observatiewerkplekken in die beveiligde omgeving komt daglicht en staat groen. Het zien van groen verlaagt het stressniveau en de ervaring van pijn. Dat geldt zowel voor afbeeldingen van natuur op wanden en deuren als de echte planten in de woonkamers en patio's. Medewerkers en patiënten ervaren door de hele kliniek prettige zichtlijnen, afgeronde en glooiende vormen, en vriendelijke materialen die een gevoel van rust stimuleren en het comfort van patiënten en medewerkers verhogen. Het leidt samen tot een veiliger omgeving en een sneller herstel.

 

Wandel door de nieuwbouw van Rooyse Wissel

Persoonlijke omgevingen

Voor elke patiënt is de eigen kamer de thuisbasis, een echt privédomein. Daarentegen is de woonkamer een plek om samen te komen. Deze kamers hebben een belangrijke therapeutische en sociale rol. Patiënten en medewerkers kunnen hier gezamenlijk koken en eten, TV kijken, een spelletje doen, of een boek lezen. Patiënten lopen vanuit de woonkamer direct de patio in, voor een koele bries of een zonnestraal. De werkruimten, sportzaal en het sportveld buiten zorgen samen voor de juiste afwisseling en aanbod voor patiënten in verschillende stadia van hun herstel.

 

Dit gebouw draagt echt bij aan het welzijn en herstel van patiënten

Hyacinthe van Bussel, Directeur Rooyse Wissel

 

Innovatief zorgconcept en ontwerp

In het innovatieve zorgconcept van de Rooyse Wissel staat het contact tussen patiënt en therapeut centraal. Het was ook het uitgangspunt voor het ontwerp waarbij alle beveiligingsniveaus behouden dienden te worden. Zo helpt de architectuur de sociotherapeuten om zo veel mogelijk op de afdeling te werken, en niet in een verder weggelegen kantoor.

In plaats van het traditioneel separeren, komen patiënten eerst in een gastvrije ruimte waar een medewerker hen welkom heet en verder begeleidt. Dit kan naar een extra beveiligde kamer, maar ook naar een medium high care kamer die met behulp van speciaal en flexibel meubilair zijn op en af te schalen. Daardoor hoeven patiënten minder van kamer te verhuizen.

 

In de Rooyse Wissel versterken zorgverlening en architectuur elkaar op tal van plekken. Hierdoor kunnen patiënten optimaal aan hun herstel werken en medewerkers maximale zorg verlenen.

 

Fotografie: Frank Hanswijk, Rob van Esch

Video: Rooyse Wissel

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!