GGz Breburg Centrum Jeugd Breda

Gebouw met polikliniek, dagbehandeling en school

Uitnodigend en open voor bezoekers, een tijdelijk thuis voor kinderen

Uitgangspunt voor het ontwerp is het creëren van een eigen en veilig domein voor de bewoners.

1 / 13

2 / 13

3 / 13

4 / 13

5 / 13

6 / 13

7 / 13

8 / 13

9 / 13

10 / 13

11 / 13

12 / 13

13 / 13

X

GGz Breburg Centrum Jeugd Breda

Uitnodigend en open voor bezoekers, een tijdelijk thuis voor de kinderen en jeugd

Het Centrum Jeugd in Breda biedt zorg aan kinderen van 0 tot 12 jaar en aan jeugd van 12 tot 18 jaar. Het centrum bevindt zich op een stedelijke locatie in Breda, wat integratie met de samenleving bevordert.

In het nieuwe centrum wordt de behandeling van kinderen en jeugd gebundeld, los van de zorg voor volwassenen en ouderen. Centrum Jeugd biedt behandeling aan voor een breed scala aan stoornissen: poliklinische, klinische, KITT (kind intensieve training thuis) en dagbehandeling met speciaal onderwijs. De vorm en intensiteit van zorg is afgestemd op de individuele mogelijkheden en behoeften.

 

Veilige thuishaven

Het gebouw met de polikliniek, de dagbehandeling en de school bevinden zich aan de voorzijde van het terrein. Aan de zuidzijde van het terrein bevindt zich de kliniek. Tussen de twee gebouwen in ontstaat een besloten buitenruimte: een Brink. Dit is het domein voor de kinderen, de jeugd en het personeel. De gebouwen maken een knik, waardoor het besloten karakter van de Brink versterkt wordt. Uitgangspunt bij het ontwerp was het creëren van een eigen en veilig domein voor de bewoners. Uitnodigend en open voor incidentele bezoekers en een tijdelijk thuis voor de kinderen en de jeugd die er een aantal maanden verblijven.

 

Duurzaamheid

Door de toepassing van onder andere bodemwarmte, betonkernactivering en energiezuinige verlichting is het ontwerp voor GGz Breburg in Breda zeer duurzaam. Begin 2021 ontving GGz Breburg het Duurzaamheidscertificaat ‘Green Deal Gezondheidzorg’. Het doel van de Green Deal is om de milieuprestaties van huidige zorginstellingen te verbeteren en uit te breiden naar eventuele andere locaties. Ook de uitbreiding Muiderslot heeft EGM architecten ontworpen met duurzame materialen (waar mogelijk hergebruikt), warmtepompen, LED-verlichting, een entreehal met halfklimaat en een houten constructie.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!