Psychiatrisch Centrum Spijkenisse

Natuurlijk dag- en nachtritme als instrument voor behandeling

Menselijke schaal voor poliklinische, deeltijd- en ambulante behandeling

Afwijkend van de initiële uitvraag om één groot gebouw te realiseren, heeft EGM een afzonderlijk woongedeelte en behandelgebouw ontworpen waarmee een institutionele uitstraling is vermeden en een natuurlijke structuur is ontstaan.

1 / 10

2 / 10

3 / 10

4 / 10

5 / 10

6 / 10

7 / 10

8 / 10

9 / 10

10 / 10

X

Vroeger waren psychiatrische ziekenhuizen gesloten instellingen die in bossen of op landerijen buiten de stad gelegen waren. Afgezonderd van de drukte van het gewone bestaan kon de cliënt daar in alle rust genezen. Tegenwoordig wordt anders gedacht over de behandeling van psychiatrische aandoeningen.

 

Antes helpt mensen met psychische problemen weer op eigen kracht verder in het leven. De juiste zorg, op het juiste moment, zo intensief als mogelijk maar niet langer dan nodig, is gericht op het hervinden en behouden van de regie over het leven. Om dit te bereiken, worden de drie kernwaarden, deskundigheid, optimisme en respect gehanteerd.

 

Zorg op maat

Psychiatrisch centrum Antes (voorheen Delta) is ervan overtuigd dat cliënten het meest gebaat zijn bij een normale omgeving, middenin de maatschappij. Een voorbeeld hiervan is het multifunctioneel centrum Spijkenisse dat vlak naast een woonwijk in Spijkenisse is gerealiseerd. Hier krijgt elke cliënt een behandeling op maat, een extra steuntje in de rug binnen een vellige omgeving.

 

Het centrum is opgedeeld in een woongedeelte, een behandelgebouw en een tussengelegen plein. Het beschikt over drie woonafdelingen met elk twee groepen van twaalf bewoners en een afdeling voor ambulante en interne behandeling. De opdrachtgever dacht in eerste instantie aan één groot gebouw waarin deze afdelingen zouden worden samengebracht. EGM stelde voor een afzonderlijk woongedeelte en een behandelgebouw te maken, zodat een institutionele uitstraling werd vermeden en een meer natuurlijke structuur is ontstaan.

 

Opgaan in de omgeving

Het woongedeelte is opgetrokken uit rode baksteen en sluit daarmee aan bij de woonbebouwing van de naastgelegen woonwijk. Dit deel bestaat uit drie onderling verbonden paviljoens met woonkamers en terrassen aan het water. Op de verdiepingen liggen de slaapkamers gegroepeerd in basiseenheden van twaalf. Alle slaapkamers zijn voorzien van Franse balkons, op sommige afdelingen uit veiligheidsoverwegingen gecombineerd met een kantelraam.

 

Het behandelgebouw wijkt af door zijn gevelbekleding van zwarte leisteen. Het ene deel van dit gebouw is polikliniek en bedient ambulante patiënten en degenen die komen voor controle. Het andere deel is bestemd voor de behandeling van patiënten die kortere of langere tijd in de instelling verblijven. Daartussen ligt een vide met gemeenschappelijke voorzieningen voor medewerkers. Het centrale plein biedt de ruimte om na een behandeling even te praten en bij te komen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!