Hoofdgebouw Radboudumc

Het nieuwe gezicht van de duurzame campus, Nijmegen

Licht, zicht en groen in een rustgevende zorgomgeving

Het nieuwe Hoofdgebouw markeert de transitie naar een duurzaam tijdperk. De talrijke functies zijn slim gecombineerd en faciliteren een nieuwe manier van werken op hoog professioneel niveau.

Bekijk het gehele project

1 / 16

2 / 16

3 / 16

4 / 16

5 / 16

6 / 16

7 / 16

8 / 16

9 / 16

10 / 16

11 / 16

12 / 16

13 / 16

14 / 16

15 / 16

16 / 16

X

Het nieuwe Hoofdgebouw van het Radboudumc biedt een vriendelijk en warm welkom. De ingebruikname markeert de transitie naar een nieuwe zorgcampus waar 30 jaar geleden de eerste plannen voor zijn gemaakt. In het 11 verdiepingen tellende gebouw – met een vloeroppervlak van circa 46.000 m² – is met veel daglicht en uitzicht, een groene en gezonde zorgomgeving verwezenlijkt. Waar ontmoeten, samenwerken en kennisdelen centraal staan. Hier komt de missie van het Radboudumc tot leven: duurzaam samenwerken voor persoonsgerichte zorg met impact op de volksgezondheid.

Toekomstbestendig door aanpasbaar ontwerp

Radboudumc heeft als missie voorop te lopen in het vormgeven van duurzame, innovatieve en betaalbare gezondheidszorg. Daarvoor leent het nieuwe Hoofdgebouw zich bij uitstek. Juist ook in samenwerking met recente andere renovaties en nieuwbouw van EGM architecten, is het Hoofdgebouw de aanzet tot de groene campus en luidt deze een duurzaam en toekomstgericht tijdperk in. De heldere structuur van het Hoofdgebouw met strategisch geplaatste ondersteunende en logistieke ruimten, slim aanpasbare audiovisuele punten en de inpassing van technologische innovaties bieden de benodigde indelingsvrijheid voor verschillende specialismen. Dit onderscheidende, adaptieve vermogen is de basis voor een prettig, duurzaam en blijvend gebruik. Het zorgt er ook voor dat specialisten vanuit verschillende professies zich welkom en op hun gemak voelen. Met als resultaat: het verlenen én ontvangen van persoonsgerichte en innovatieve zorg, nu en in de toekomst.

 

We hebben EGM uitgedaagd er iets bijzonders van te maken en daar zijn zij fantastisch in geslaagd

René Bleeker, directeur Projectbureau Bouwzaken Radboudumc


Architectuur die ondersteunt en stimuleert

De architectuur van het nieuwe Hoofdgebouw is een moderne vertaling van de Bossche School-stijl, waarin de karakteristieke eigenschappen van het Radboudumc duidelijk resoneren: het humanisme, de menselijke maat, de verbinding met de natuur en een ‘eigen’, passend bij de plek (couleur locale). De vertrouwde en authentieke architectuurvorm ondersteunt de identiteit van het Radboudumc en sluit aan op de bestaande monumentale gebouwen – in Bossche School-stijl – op het campusterrein. Het ingetogen ontwerp is afgestemd volgens de ideale maatverhouding, gebaseerd op de gulden snede. Alhoewel enkele verdiepingen de omvang hebben van een voetbalveld, voelt het nergens groot aan; eerder rustgevend en vertrouwd. De maatverhoudingen, een heldere ruimtelijke opbouw en route, dragen daadwerkelijk bij aan het welzijn en de gezondheid van de zorgverleners en patiënten.

 

Altijd licht, altijd zicht

Veel daglicht, overal uitzicht op de eigen binnentuin en verrassende doorkijkjes maken elke ruimte prettig. Werken en verblijven in natuurlijk licht – de hele dag door – ondersteunt het bioritme en is cruciaal voor lichamelijk en geestelijk herstel. Het centrale atrium over zeven verdiepingen zorgt voor daglicht in het hart van het gebouw. Volwassen bomen en groene planten halen de natuur naar binnen. De getrapte polipleinen, ontvangstgebieden en het restaurant liggen achter een glazen gevel, die zich in één beweging omvouwt tot glazen kap. Zo wordt de natuur voel- en tastbaar. De dynamische lichtschakeringen spelen een essentiële rol in het gebouw voor een prettig en gezond verblijfsklimaat.

 

Het nieuwe gebouw is het duurzaamste ziekenhuisgebouw van West-Europa

Bertine Lahuis, Bestuursvoorzitter Radboudumc

 

Duurzaamste ziekenhuis van West-Europa

Het ziekenhuis voldoet aan de strengste duurzaamheidseisen en is het eerste universitair medisch centrum in Nederland dat het BREEAM Excellent certificaat heeft ontvangen. Bovendien behaalde het de hoogste score van alle ziekenhuizen voor zowel het ontwerp als het gerealiseerde gebouw. Zo heeft het Hoofdgebouw een materiaalbesparende constructie, dunne vloervelden, veel prefab-onderdelen, 700 m² zonnepanelen op het dak, een WKO-installatie, waterbesparende maatregelen en verbruikt het geen fossiele brandstoffen. Daarbij is biophilic design toegepast en heeft het Radboudumc de eigen processen en facilitaire inkoop ingericht op basis van duurzaamheid en gezondheid. Alle ontwerpkeuzes en innovaties samen maken van het gebouw het duurzaamste ziekenhuis van West-Europa.

 

FRAME magazine in gesprek met Daniël van de Berg en Willemineke Hammer

 

Ontmoetingen vinden als vanzelf plaats

Het Hoofdgebouw faciliteert een nieuwe manier van werken en samenwerken: van klassieke afdelingen naar elf centra. Professionals, patiënten en studenten kunnen zich zo nog makkelijker en beter mengen. Dit helpt hen de gezondheidszorg van morgen vorm te geven. Gezellig bijpraten, kennisdelen en inspireren kan in het open restaurant beneden, de pantry’s op de verdiepingen en de overleg-, workshop- en studieruimten op de stafafdelingen. Maar ook in de huiskamers en lounges, die direct bij de afdelingen liggen en verspreid door het medisch centrum. Al deze goed uitgeruste ‘hubs’ – waar comfort en techniek samenkomen – zijn essentieel voor het uitwisselen van ideeën in een academische omgeving.

 

Samenwerkende specialismen op één locatie

Binnenin bevinden zich poliklinieken, verpleegafdelingen, stafafdelingen en ook centra als Neurologie, KNO, Oogheelkunde en Interne Geneeskunde. Specialismen die voorheen op afzonderlijke locaties zaten. Op de begane grond zijn de centrale ontvangst en het voorbereidingsplein. De ruime spreek- en onderzoekskamers zijn zo gebouwd dat ze door meerdere specialismen te gebruiken zijn. De verpleegafdelingen beschikken over 150 eenpersoonskamers met grote ramen en eigen sanitair. Ook is er op de kamer ruimte voor de partner of mantelzorger om te blijven slapen. De kamer is ontworpen voor verschillende gebruiksvormen, afgestemd op stadia van herstel van de patiënt. Ondersteund door een smart hospital-systeem, dat de kamer aanpasbaar maakt naar de wensen van de patiënt. De inrichting op elke afdeling nodigt uit tot meer bewegen: om de gang op te gaan of een bezoek te brengen aan de centrale lounge, een van de kleinere huiskamers of de toegankelijke daktuinen.

 

Verbindende groene campus

In lijn met de visie van het Radboudumc – ingezet vanaf 2014 – staat er met de nieuwe campus één groot groen park dat patiënten, bezoekers, medewerkers en studenten samenbrengt. In een gezonde, bereikbare en innovatiestimulerende omgeving. De ingrijpende vernieuwbouw realiseert de wens om het aantal bebouwde vierkante meters te verminderen voor een efficiëntere, persoonlijkere en duurzamere zorg. Met het nieuwe Hoofdgebouw als sleutel.

 

Bekroning voor het team

Koning Willem-Alexander opende op feestelijke wijze het nieuwe Hoofdgebouw op 29 september 2022. Een verdiende bekroning van het werk van talrijke betrokkenen en organisaties, die met elkaar de ambitie van het Radboudumc vorm gaven. EGM architecten en EGM interieur tekenden voor het ontwerp, in samenwerking met Projectbureau Bouwzaken Radboudumc en Suzanne Holtz Studio. Het adviseursteam bestond uit Deerns, Aronsohn, Peutz, DGMR en ptg advies. De bouw was in handen van bouwcombinatie FourCare (Van Wijnen, Trebbe, Unica en Engie).

 

Erkenningen

International Academy for Design & Health 2024 - Winnaar - Building & Architecture (> 40.000 m2

European Healthcare Design Awards 2023 – Winnaar – Healthcare Design (> 25.000 m²)

The Plan Awards 2023 – Finalist – Health

Architectenweb Awards 2023 - Nominatie - Zorggebouw van het jaar

ArchDaily Building of the year Award 2023 - Nominatie

 

Team

EGM architecten: Carolien Euser, Daniël van den Berg, Frank Morel, Gustaaf Kühne, Habil Akdogan, Jan Quist, King Chaichana, Leo Visser, Leonie Grootveld, Martijn in 't Veld, Noah van Asselt, Patrick Tak, Sophie Borgdorff, Willemineke Hammer, Marcel van Niekerk, Johan van Es

Extern: Aronsohn Raadgevende Ingenieurs BV, Deerns raadgevende ingenieurs bv, DGMR, FourCare, Peutz bv. Pieter Terwel Grevink Advies bv, SHS Suzanne Holz Studio

 

Fotografie: Scagliola + Brakkee

De foto’s bij dit artikel zijn op verschillende tijdsmomenten gemaakt en waren ten tijde van productie altijd in lijn met de destijds geldende COVID-19-maatregelen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!