Ronald McDonald Huiskamer Nijmegen

Wonderlijke omgeving voor zieke kinderen en hun ouders in het Amalia Kinderziekenhuis

Zwevende kiezelstenen bieden warmte en geborgenheid

Een warme, huiselijke plek midden in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. Dat is ‘de Kiezel’, de nieuwe Ronald McDonald Huiskamer. De Huiskamer is een futuristisch ogend ontwerp van zwevende kiezelstenen. De ronde, zachte vormen met olijke ogen en vrolijk interieur prikkelen alle zintuigen. Van jong en oud.

Bekijk het gehele project

1 / 12

2 / 12

3 / 12

4 / 12

5 / 12

6 / 12

7 / 12

8 / 12

9 / 12

10 / 12

11 / 12

12 / 12

X

In de Ronald McDonald Huiskamer in het Amalia kinderziekenhuis kunnen zieke kinderen en hun ouders zich terugtrekken voor rust en privacy. Even weg uit de ziekenhuissfeer, tussen alle behandelingen en onderzoeken door. Dit alles in een comfortabele omgeving van rust en geborgenheid. De entree ligt op de tweede verdieping, pal naast de verpleegafdelingen.

 

Dicht bij elkaar zijn helpt

Als ouders, broertjes en zusjes dichtbij zijn, heeft dat een positieve invloed op het welzijn en herstel van kinderen. De nieuwe Huiskamer biedt een warme en bijzondere plek om samen te zijn. Anouar, vader van Yanis, bezoekt de Huiskamer graag. “Onze zoon is opgenomen op de NICU [Newborn Intensive Care Unit], omdat hij lichttherapie nodig heeft. De Huiskamer doet je even alles vergeten, hoe gek dat ook klinkt. Tegelijkertijd sta ik binnen een paar stappen weer bij Yanis.”

De Kiezel past bij de herinrichting van het kinderziekenhuis, waar alles draait om gezinsgerichte zorg. Nienke Plass-Verhagen, bedrijfskundig directeur van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis: “De focus van de herinrichting ligt op het creëren van een omgeving die een positief effect heeft op het herstel van de patiënt, een zogenoemde healing environment. Deze nieuwe Huiskamer in het Amalia kinderziekenhuis biedt een geborgen, huiselijke omgeving voor de jonge patiënt en het gezin in een medische omgeving.”

 

Dit is de mooiste Ronald McDonald Huiskamer van Europa

Erny Boots, manager Ronald McDonald Huiskamer

 

Drie zwevende verdiepingen

De nieuwe Huiskamer verwondert, vorm en inrichting zorgen zo voor een verrassende afleiding. De Kiezel bestaat uit drie lagen, die zijn verbonden met een wenteltrap. Naast de ontvangstruimte en private kolfruimte, zijn er drie gezellige zithoeken, een speelruimte en een keuken. Hiermee biedt de Huiskamer veel verschillende plekken. EGM-architect Daniël van den Berg: “De vorm en uitstraling van dit ontwerp sluiten perfect aan bij het thema ‘Theater der Natuur’ van het Amalia kinderziekenhuis. Het is een combinatie van openheid en privacy. De Huiskamer hangt als zwevende kiezelstenen tussen twee verdiepingen in en valt op door zijn ronde vormen. Binnen zorgen vloeiende overgangen voor geborgen ruimten vol intimiteit en rust.” Voor het interieur werkten interieurarchitecten Thoben & Minten het concept van EGM verder uit.

 

Bekijk de Kiezel vanbinnen:

 

De Kiezel is prachtig geworden en een zeer waardevolle toevoeging voor het welzijn van onze patiënten en hun familie tijdens het verblijf in ons ziekenhuis

Jan Peter Rake, medisch directeur Amalia kinderziekenhuis

 

Langgekoesterde wens

De Huiskamer is een onderdeel van Ronald McDonald Huis Nijmegen. Daar logeren ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in het Radboudumc. Erny Boots, manager van het Nijmeegse Huis: “De nieuwe Huiskamer is een langgekoesterde wens en vervangt de drie verschillende en te kleine verblijfsruimten in het ziekenhuis. Het ontwerp springt al van ver in het oog, want bezoekers die vanaf de hoofdingang komen aanlopen, zien de kiezels van buitenaf al hangen. Dit is de mooiste Ronald McDonald Huiskamer van Europa.”

 

De Ronald McDonald Huiskamer is gerealiseerd samen met PBB Radboudumc, Thoben & Minten, 2doubleyou, Aronsohn, Peutz, Cornelissen, Jora Vision en Engie.

 

Erkenningen

Architectuurprijs Nijmegen 2021 – nominatie – Juryprijs en Publieksprijs

 

Fotografie: Scagliola + Brakkee
Video: (c) Radboudumc

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!