Uitbreiding en renovatie Researchtoren Radboudumc

Nieuw entreepaviljoen verbindt de bestaande toren met het dynamische campusplein

Afgelopen 8 juli startte officieel de uitbreiding en renovatie van de Researchtoren. Voor EGM is het project wederom een bijzonder weerzien op de zorgcampus. De toren is in 1989 door het bureau ontworpen als onderzoekscentrum en logistiek knooppunt van het ziekenhuis. Nu krijgt het gebouw een tweede leven met een geheel nieuw gezicht aan het centrale plein.

 

Nieuw entreepaviljoen

De nieuwe entree is een echte eyecatcher in het hart van de Radboudumc-campus. Met rondom glas krijgt het een transparant en open karakter, een echt uitnodigende plek voor ontmoeting. De nieuwe buitenruimte, onderdeel van het centrale campusplein, zal hier naadloos op aansluiten met ook hier veel zitjes en ruimte voor ontmoeting. De entree komt op de plek waar eerst een vijver was en tijdelijke units stonden. Nu vormt het een geheel met het plein en is het ‘het dak’ van de CSA/CSD-afdeling die eronder gerealiseerd wordt. Het ontwerp maakt zo op de meest efficiënte wijze gebruik van de beschikbare ruimte.

 

Nieuwbouw voor afdeling Centrale Sterilisatie en Centrale Scope Desinfectie

Op de Centrale Sterilisatie Afdeling en de Centrale Scope Desinfectie (CSA/CSD) worden herbruikbare medische hulpmiddelen volgens de hoogste kwaliteitseisen gereinigd, gecontroleerd, samengesteld, verpakt, gesteriliseerd en weer vrijgegeven voor gebruik in het ziekenhuis.

Beide afdelingen liggen onder de entree en de voortuin. Via lange daklichten en een verdiept liggende patio komt veel daglicht binnen waardoor een prettige werkruimte ontstaat. Samen met de integratie van de meest innovatieve technieken is er zo veel aandacht voor duurzame inzetbaarheid van de mensen.

 

Dankzij de technologieën en het juiste werkklimaat realiseren we hier de modernste CSA/CSD van Nederland

Mark Cox, Directeur Projectbureau Bouwzaken Radboudumc

 

Compacte groene campus

De renovatie, bouw en herinrichting van het plein zijn onderdeel van het Masterplan dat EGM samen met Radboudumc opstelde. De herordening van de campus staat daarin centraal, waarbij zorg, onderwijs en onderzoek een plek hebben, en duidelijk en zichtbaar met elkaar verbonden zijn. Het nieuwe Hoofdgebouw, de renovatie van het Onderwijsgebouw (nu Experience Center) en het nieuwe groen parkachtige landschap behoren ook tot dit plan.

Mark Janssen, betrokken bij dit bouwproject vanuit de Raad van Bestuur, sprak zijn trots uit dat met deze entree álle kerntaken letterlijk bij elkaar komen. “Vier ingangen, allemaal uitmondend in het hart van onze campus. De entree van ons hoofdgebouw, waar de zorg plaatsvindt. Die van het Studiecentrum voor ons onderwijs. De ingang van het Experience Center waar het draait om innovatie. En de vernieuwde entree van de Researchtoren voor het onderzoek.”

 

2024.07.18