Erasmus MC categoriewinnaar BNA

Erasmus MC wint Beste Gebouw van het Jaar award in de categorie ‘Stimulerende omgevingen’

Vrijdagmiddag is het door EGM architecten ontworpen Erasmus MC verkozen tot categoriewinnaar ‘Stimulerende omgevingen’ bij de prijsuitreiking van BNA Beste Gebouw van het Jaar. Bijzonder, want niet eerder heeft een ziekenhuis deze nationale prijs gewonnen. De prijsuitreiking vond plaats in de LocHal te Tilburg waar jurylid Ferdi Licher, directeur Bouwen en Energie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK), en Renske van der Stoep, architect en eigenaar architectenbureau ROFFAA, de categorieprijs bekend maakten.

Stimulerende omgevingen

In de categorie ‘Stimulerende omgevingen’ gaat het veelal over ontmoetingen, maar omdat ontmoetingen makkelijk te realiseren zijn door inbreng van horeca, werd er door de vakjury naar een andere benadering van het begrip gekeken. De centrale vraag luidde dan ook: Hoe kom je tot een echte duurzame, gezonde én stimulerende (werk)omgeving?

Gezond Gebouw

Het ontwerp van het Erasmus MC staat in dienst van het creëren van een Gezond Gebouw: een gezonde omgeving voor patiënt, medewerker en bezoeker die het welzijn maximaliseert en het stressniveau minimaliseert. Het gebouw voegt zicht naar patiënt, student, bezoeker en medewerker: van schoonmaker tot hersenchirurg.

Het medisch centrum werd door vakjurylid Renske van der Stoep omschreven als een leefbare en zeer toegankelijke omgeving waarbij ‘beter maken’ centraal staat. Van der Stoep: “Het Erasmus MC is geen standaard ziekenhuis. Het is een plek waar iedereen welkom is en wat ook op die publieke manier gebruikt wordt. Je zou kunnen zeggen dat het in verschillende lagen stimuleert. Bijzonder dat zo’n groot programma nabij het centrum van Rotterdam op zo’n manier georganiseerd kan worden.”

 

Bij binnenkomst in het medisch centrum wordt men al verrast door het sfeervolle entreegebied, dat in niets doet denken aan een ziekenhuis. Hier al krijgt het begrip Gezond Gebouw vorm dat vervolgens overal in de nieuwbouw is verweven. Hoge plafonds, veel daglicht, groen en uitnodigende zitjes zorgen voor levendige ontmoetingsplekken, terwijl meer intiem vormgegeven atria rust bieden. Ankerpunten als receptiebalies, kunstobjecten, doorzichten die de verbindingen met de stad maken en gegroepeerde zitgebieden helpen de bezoeker zich binnen het gebouw te oriënteren.

 

Het ontwerp van het complex is strak, functioneel en weldoordacht met een even logische als doeltreffende onderliggende lay-out. De centrale verbindings-as vormt de publieke ruggengraat van het complex die bestaande en nieuwe gebouwen voor zorg, onderwijs en onderzoek op een logische wijze aan elkaar bevestigd. Het Erasmus MC is zo georganiseerd dat functies met de meeste hectiek als winkels, poli’s en Spoedeisende Hulp op de onderste verdiepingen liggen, terwijl de verpleegafdelingen, waar patiënten het langst verblijven, van de rust op de bovenste verdieping genieten. Het begrip Gezond Gebouw is ook op de verpleegafdelingen prominent terug te vinden in de eenpersoons patiëntenkamers, waar patiënten genieten van hun privacy, autonomie en rust. Vanuit deze afdeling hebben patiënten, bezoekers en medewerkers ook toegang tot de unieke bedtoegankelijke daktuin. 

 

 

BNA award

Het Erasmus MC is verkozen uit de in totaal 114 inzendingen voor de BNA awards. EGM architecten en het Erasmus MC hebben inmiddels meerdere prijzen mogen ontvangen. Zo werd het medisch centrum door zowel de vakjury als het publiek verkozen tot beste gebouw van Rotterdam, ontving het een eervolle vermelding voor de Dutch Daylight Award en viel de daktuin meerdere keren in de prijzen. BNA Beste Gebouw van het Jaar is een initiatief van de BNA, Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus.

 

2019.05.20