Een plek waar bewoners met dementie zichzelf kunnen zijn en hun eigen manier van leven zoveel mogelijk kunnen voortzetten. Een verpleeghuis dat zo is ontworpen dat het een veilige plek biedt. Een thuis voor bewoners met uiteenlopende wensen en behoeften.
Ouderen in staat stellen met zo min mogelijk beperkingen hun eigen leven te leiden in een vertrouwde omgeving, dat is een van de kernwaarden van de Van Neynselgroep, waarvan Boswijk een onderdeel is. Een organisatie die zich aanpast aan de cliƫnt in plaats van andersom. Deze visie is duidelijk terug te vinden in het ontwerp van het verpleeghuis voor ouderen met dementie.
Middenin het bos bevinden zich de twaalf huizen, met elkaar verbonden door overdekte straatjes en pleinen. Het complex lijkt eigenlijk nog het meest op een dorp. De woningen hebben allemaal een ruime eetkamer met een keuken en een zitkamer. Daarnaast heeft elke bewoner een eigen zit-slaapkamer op de begane grond met uitzicht op het park. Een bewoner kan zich terugtrekken in zijn eigen kamer, maar ook via zijn terras direct de tuin in gaan.
Boswijk is meer dan een gebouw… Boswijk wordt gemaakt door haar bewoners en medewerkers.
Chico Leufkens, architect EGM architecten
Boswijk heeft totaal vijf woongroepen waar ouderen wonen in groepen van tien personen. Voor de bewoners zijn alzheimer en dementie de voornaamste symptomen. Deze leveren vaak verdriet, angst en onrust op. Het verpleeghuis is zo ontworpen en ingericht dat bewoners zich er thuis voelen. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de wensen en behoeften van de bewoners. Men kan gaan en staan waar men wil en kan, maar er is veiligheid waar dat moet. Elke woning heeft zijn eigen leefsfeer: een woonomgeving die grotendeels overeenkomt met de sfeer die de bewoner vroeger thuis gewend was. Het leven lijkt op dat van het 'gewone leven'. Samenleven met de andere bewoners als een grote familie in een eigen huis, met een eigen voordeur en een eigen (leef)sfeer.
Het resultaat is een gebouw waarin de bewoners centraal staan. Een gebouw waar beleving, privacy, zich thuis voelen, oriëntatie en veiligheid een rol spelen. Een omgeving waarin de zorgorganisatie bijna onzichtbaar aanwezig is en tegelijkertijd ruimte biedt aan de individuele kwaliteit van leven.
Het ontwerp is gebaseerd op Evidence Based Design: zo is er maximaal contact met de buitenruimte de natuur, is er rekening gehouden met de loopafstanden voor de woongroepen op de begane grond en vond er een herindeling van functies en groepshoofden plaats.
Nederlandse Bouwpluim 2011 - Nominatie - Stimuleren van goede samenwerking in de bouw