Woonzorggebouw Ginneve

Woonzorgcomplex voor senioren met een zorgvraag in Valkenswaard

Comfortabel en zelfstandig wonen in Valkenswaard

Ginneve is een 'typisch Brabants' woonzorgcomplex voor mensen met een zorgvraag waarbij de regie voeren over het eigen leven in een vertrouwde, comfortabele omgeving wordt gegarandeerd.

1 / 6

2 / 6

3 / 6

4 / 6

5 / 6

6 / 6

X

In opdracht van de Brabantse corporatie Woningbelang heeft EGM ter vervanging van een verouderd woongebouw een nieuw, tijdloos woonzorggebouw ontworpen dat optimaal inspeelt op de oplopende zorgvraag. Het nieuwe appartementencomplex bevat 42 huurappartementen, bedoeld voor senioren die zo lang mogelijk thuis willen wonen met een zorgindicatie. Het bijzondere gebouw staat midden in de maatschappij en vervult met haar zorgsteunpunt en restaurant ook een wijkfunctie: iedereen is welkom en kan er terecht voor een maaltijd, een kop koffie of een goed gesprek.

 

Klaar voor de toekomst

Het markante woonzorggebouw speelt flexibel in op een toekomst waarbij de regie voeren over het eigen leven in een vertrouwde, comfortabele omgeving wordt gegarandeerd. Het woonzorggebouw is zo ontworpen dat bewoners hier ook kunnen blijven wonen wanneer de zorgvraag zwaarder wordt.

 

De nieuwbouw volgt de contouren van het oude complex, maar onderscheidt zich in meerdere opzichten. Door de strakke, zilvergrijze materialisering en de dynamische uitstraling contrasteert het gebouw doelbewust met de omgeving. De openbaar toegankelijke (zorg)voorzieningen liggen uitnodigend op de kop van het gebouw, achter een volledig verglaasde plint met een opvallende overhoekse luifel. De fraai ontworpen, ruime balkons bieden uitzicht over de rustige omgeving. Een binnenstraat dwars door het woonzorggebouw verbindt de stoep voor met de straat erachter. Met deze poort wordt het complex zorgvuldig in het stedelijk weefsel ingebed.

 

De straten van Ginneve

In het gebouw bieden de brede gangen met houttinten rust en ruimte. Vides zorgen voor lichtinval en verbinding tussen de gemeenschappelijke ruimtes. Ook de daklichten geven veel licht en bieden doorzicht op de interne galerijen. Door de extra brede maat van de plattegrond die afgestemd is op de zwaarste zorgverlening, is er meer licht in en uitzicht vanuit de appartementen.

 

Het Brabants gevoel

De multifunctionele, compacte ontmoetingsruimte op de begane grond is ontworpen door EGM interieur. Aan de lange zijde van de ontmoetingsruimte is een doorlopende kastenwand gecreëerd die voor eenheid zorgt en tevens fungeert als verbindend element tussen de verschillende ruimtes. Dit langgerekte meubel is opgeknipt in verschillende contrasterende elementen waardoor het iets weg heeft van een rariteitenkabinet; een diversiteit aan vakken en kastjes waarin vanalles opgeborgen en getoond kan worden.

 

De flexibele inrichting van de ontmoetingsruimte zorgt ervoor dat deze voor allerlei verschillende doeleinden gebruikt kan worden: een maaltijd, een kop koffie, activiteiten en gezelschap. De verdiepingshoge pui brengt veel daglicht en loopt naadloos door in het buitenterras. De warme, uitnodigende sfeer in combinatie met de toegankelijkheid van het gebouw sluiten aan op het karakteristieke Brabantse gevoel. Om dit gevoel van thuiskomen te benadrukken is Brabants bont als tegelpatroon gebruik in de open keuken. 

 

Vanaf de ingebruikname is deze ruimte niet alleen de ontmoetingsplek binnen het complex, maar vormt ze het centrum van alle buurtactiviteiten; vandaar ook de passend Brabantse naam “De Zoete Inval”.

 

Bijzonder duurzaam

De gevel van het gebouw bestaat uit speciale ClickBrick-stenen. Dit zijn bijzondere, op maat gemaakte en volledig herbruikbare bakstenen die droog gestapeld worden door middel van een RVS-clip. Er komt geen metselwerk aan te pas waardoor het systeem onderhoudsvrij en duurzaam is. De Ebonywood tinten van de baksteen geven het gebouw een luxueuze en moderne uitstraling. 

 

Kortom: een woonzorggebouw dat qua duurzaamheid en leefbaarheid vernieuwend en samenbrengend is en voldoet aan de laatste standaarden op dit gebied. 

 

Fotografie: Rob van Esch

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!