Ontwerpvoorstel voor uitbreiding en renovatie van de bibliotheek RUG Faculteit Rechtsgeleerdheid in Groningen
Voor de herdefiniëring van het bibliotheekgebouw, ontworpen door de Italiaanse architect Giorgio Grassi, heeft de Rijksuniversiteit Groningen Faculteit Rechtsgeleerdheid een ontwerpcompetitie uitgeschreven.
Het oorspronkelijke bibliotheekgebouw is een ononderbroken methodologische continuïteit van de stad, een rationalistisch antwoord dat architectuur verkent als een analytische ontwerppraktijk. Het gebouw is soepel opgenomen in de stedelijke structuur met respect voor de omgeving. Met zijn duidelijke functionele blokken en de eenvoud van het gevelpatroon past het in de geschiedenis van Groningen. Ons ontwerpvoorstel respecteerde dit slimme en sterke kunstwerk.
De belangrijkste ontwerptaak was om het ontwerp van het bestaande bibliotheekgebouw te veranderen in een levendige gemeenschapsruimte, waar studenten en medewerkers elkaar makkelijk ontmoeten, waar je kan samenwerken, maar je ook kan concentreren in een meer afgelegen omgeving. Nieuwe gebruikers wensen meer interactie en meer gemeenschapsruimten. Het gebouw zal worden gevuld met een grote dynamiek die de statische stilte van de rationeel opgestelde boekenplanken vervangen.
In ons ontwerp stelden we voor om de nieuwe elementen te onderscheiden van het rationele raster van het bestaande gebouw, met inachtneming van de oorspronkelijke ontwerpfilosofie waarbij alle belangrijke functionele elementen een iets andere architecturale vertaling hebben. Alle toevoegingen aan de buitenkant hebben dezelfde kenmerken als het oorspronkelijke gebouw, terwijl het nieuwe interieur zijn eigen vormen krijgt. Vormen die in een raster passen, maar ook op zichzelf een beweging bevatten en samen een gezellige oneindige ontmoetings- en werkplek vormen. Deze circulaire toevoegingen bevatten en omhullen de openbare vergaderruimten. Daarbij creëren ze extra vloerruimte en brengen meer daglicht naar het midden van het gebouw. De nieuwe openingen en het atrium zijn zo gevormd dat de buitenarchitectuur van het gebouw van binnenuit zichtbaar wordt. Met deze verbinding blijft het nieuwe interieurontwerp in een visueel gesprek met de buitengevels.
EGM architecten eindigde met dit voorstel op de 2e plaats.