Studie Universitäres Herzzentrum Hamburg

Ontwerp voor de volgende generatie van academische ziekenhuizen in Duitsland

Ontwerp voor een nieuwe generatie academische ziekenhuizen

Een gezonde en aangename omgeving die medische zorg, onderzoek, onderwijs en innovatie stimuleert en optimaliseert.

1 / 2

2 / 2

X

Bijna geen enkel ander gebouw is zo complex als een academisch ziekenhuis. Een optimale organisatie van de zorgprocessen is even belangrijk als de behoeftes van patiënt en zorgprofessional. Menselijke schaal, veiligheid, geborgenheid, een goede oriëntatie, en ook communicatie en privacy zijn essentieel. Het moet een helende omgeving bieden die actief bijdraagt aan het welzijn en de genezing van de patiënt.

Het nieuwe UHZ: modern en toekomstgericht

Een academisch ziekenhuis moet ideale arbeidsomstandigheden bieden aan de gebruikers; een gezonde en aangename omgeving die medische zorg, onderzoek, onderwijs en innovatie stimuleert en optimaliseert. Het plan voor het nieuwe Universitaire Hartcentrum van het UKE in Hamburg, dat EGM in samenwerking met het Duitse architectenbureau GMP Architekten heeft ontworpen, combineert al deze aspecten. Het UHZ vertegenwoordigt een nieuwe generatie academische ziekenhuizen en leidt het ziekenhuis als een moderne en prestigieuze kliniek de toekomst in.

Heldere aangename organisatie met centrale as, patio’s en daktuinen

Het nieuwe hartcentrum heeft een S-vormige basisstructuur, zodat elk gebouwdeel optimaal van het uitzicht op de omgeving profiteert. Een centrale as organiseert het ziekenhuis op een natuurlijke en eenvoudige manier en zorgt op alle verdiepingen voor oriëntatie en overzicht met open ruimtes en royale trappen. Vier patio’s en twee daktuinen op de derde verdieping creëren aangename, groene buitenruimtes, waar patiënt en medewerker zich kunnen onttrekken aan de hectiek van het ziekenhuis.

Gevel schept balans in privacy, daglicht en uitzicht

Het gedifferentieerde volume en de gevel sluiten naadloos aan op de omgeving. De kenmerkende Hamburgse bakstenenarchitectuur van de omliggende gebouwen wordt overgenomen, maar in een moderne interpretatie. De gevel is opgebouwd uit verticale elementen van rode baksteen, die op de verdieping onderbroken worden door horizontale stroken van gekleurd prefabbeton.

 

Op de onderste verdiepingen, waar de operatiekamers, intensive care en hartcatheterisatiekamers zijn gesitueerd, is de gevel deels gesloten en deels open. Zo wordt een goede balans bereikt tussen de nodig privacy voor de intensieve zorgunits en de toetreding van daglicht en uitzicht op deze verdiepingen. Royale vensteropeningen op de verpleegafdelingen op de bovenste verdiepingen bieden een nog uitbundiger uitzicht op de groene omgeving en de levendige campus.

Hoge inzet op duurzaamheid

In het ontwerp is hoog ingezet op duurzaamheid; zowel op het gebied van energieverbruik, materiaalgebruik als flexibiliteit/veranderbaarheid. Door het open karakter wordt inval van daglicht geoptimaliseerd en door haar compactheid is het gebouw zeer energie-efficiënt. Het onderliggende constructiegrid kan toekomstige interne veranderingen gemakkelijk opvangen. Het gebouw kan horizontaal worden uitgebreid richting het oosten, door het verlengen van de centrale as.

Minimaliseren energiebehoefte

De totale energiebehoefte wordt geminimaliseerd door het creëren van een optimaal binnenklimaat. Zo wordt in de patiëntenkamers het comfort verbeterd door individueel aanpasbare ventilatie. Automatische controle via sensoren regelt de stand van de te openen ramen, zodat een behaaglijk klimaat wordt gegarandeerd. Bovendien zorgt dit instrument in de zomer voor efficiënte en gecontroleerde nachtkoeling. Een centraal en individueel regelbare zonwering voorkomt in de zomer oververhitting. Bovendien kan aan de kamerzijde blindering worden geactiveerd. Dit zorgt voor optimale bescherming tegen de warmte van de zon, veel daglicht en een hoge gebruikersvriendelijkheid, waarbij de patiënt de controle heeft over zijn of haar omgeving.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!