Het ontwerpen van bestralingsruimten gaat verder dan het creëren van een veilige omgeving. Zorg voor patiënten en hun beleving staan centraal. Uitzicht, daglicht, natuurlijke materialen en een groene omgeving zorgen voor een prettige sfeer en dragen bij aan het welzijn.
Bekijk het gehele projectHet creëren van een gastvrije en ontspannen omgeving voor zowel patiënten als medewerkers stond centraal bij de herontwikkeling van de afdeling Radiotherapie van het UMC Utrecht. De ontvangstruimte, wachtruimten en werkplekken zijn verweven met het landschap: grote raampartijen verbinden binnen en buiten. De ontvangsthal, de lezingzaal op de verdieping en de groene binnentuin vormen samen het hart met een warme en uitnodigende sfeer.
De architectuur zoekt maximaal contact met de buitenwereld. Zoveel mogelijk daglicht, zicht op groen en gebruik van natuurlijke materialen zorgen voor een prettige beleving en dragen bij aan het herstel. De binnenruimte fungeert als verlenging van de omliggende natuur, waardoor patiënten en medewerkers zich verbonden voelen met de rust en het seizoen buiten.
De afdeling Radiotherapie is continu in ontwikkeling. Met baanbrekend onderzoek en innovatieve technieken op het gebied van ICT, bestraling en beeldvorming is het gebouw sinds de eerste oplevering in 1989 meerdere keren uitgebreid. Dankzij de lange samenwerking met het UMC Utrecht werd bij de tweede uitbreiding niet alleen ingezet op meer capaciteit, maar vooral op een hoogwaardige, toekomstgerichte aanvulling.
Het gebouw is opgebouwd uit twee vleugels met stafruimten, verbonden door een transparant volume met verkeerszones en onderwijsvoorzieningen. In het ontwerp voor de wachtruimte is aan alles gedacht: een lichte, open plek met uitzicht op de binnentuin geeft patiënten rust en comfort. De zware bestralingsruimtes op de begane grond hebben, net als de bestaande oudere ruimtes, betonnen wanden van 2,5 meter dik om veiligheid te garanderen.
Met de komst van het Centrum voor Beeldgestuurde Oncologische Interventies (CBOI) is een derde hoogwaardige uitbreiding gerealiseerd. Hier combineren radiotherapie en MRI-scantechniek zich tot vernieuwende behandelmethoden die internationale aandacht trekken. Het CBOI herbergt vijf hypermoderne bestralingsruimtes, behandelkamers, een ontvangsthal, onderwijsfaciliteiten en stafruimten. In de nieuwe ruimtes staan onder andere de MRI-LINAC’s, waarmee toonaangevende beeldgestuurde zorg voor kankerpatiënten wordt geleverd.
Het architectonisch ontwerp sluit aan op het bestaande ziekenhuiscomplex, maar onderscheidt zich door een organische vormentaal en het gebruik van natuurlijke materialen. Grote ramen, zachte lijnen en contact met de groene omgeving brengen licht en levendigheid in de ruimtes. Zo ontstaat een Healing Environment, waar patiënten zich gezien en op hun gemak voelen.