Beleving centraal op afdeling Radiotherapie

Daglicht, kleur en sfeer vormen healing environment in Erasmus MC

Op de nieuwe afdeling Radiotherapie van het Erasmus MC bevinden zich twaalf bestralingsruimtes met de nieuwste bestralingsapparatuur. De nieuwe bestralingsruimtes zijn labyrintloos ontworpen. Betonnen wanden met geïntegreerde innovatieve schuifdeuren zorgen ervoor dat patiënt en zorgprofessional niet meer door een donkere tunnel hoeven te lopen om de behandelruimte te bereiken. Veel patiënten ervaarden dit in de oude situatie als beangstigend.

Healing Environment

De omgeving heeft aantoonbaar een grote invloed op het herstelproces van de patiënt, de effectiviteit van het personeel en het comfort van iedereen. Daarom zijn binnen de afdeling Radiotherapie twee atria’s ontworpen waardoor daglicht zowel de wacht- als de stafruimtes bereikt. In tegenstelling tot op de oude Radiotherapie-afdeling van het Erasmus MC - de Daniel den Hoed op Rotterdam Zuid die begin 2018 gesloten werd - werken nu ook de baliemedewerkers in daglicht.

 

Om een nog betere verbinding met buiten te realiseren biedt de wachtruimte zicht op de levendigheid op straatniveau. Door ruimtes met veel daglicht en uitzicht te creëren, krijgt een ieder die zich op de afdeling bevindt het gevoel meer contact te hebben met de buitenwereld. Dit is een wezenlijk onderdeel van de Healing Environment in de nieuwbouw van Erasmus MC.

De stralingskamer is gigantisch mooi, rustgevend ook. In de Daniel moest ik altijd eerst een smalle donkere trap af en dan kwam je in een donker hol terecht

Pieter Venema*

Beleving centraal in de ‘patient journey’

De reis die patiënten afleggen in het gebouw en tijdens het zorgproces noemen we de ‘patient journey’. Kleur, beleving en sfeer hebben aantoonbaar grote invloed op het herstelproces van de patiënt. Een essentieel onderdeel van de Healing Environment is de Healing Art: de volledig met landschapsafbeeldingen bedrukte wanden van de bestralingskamers. De afbeeldingen halen buiten naar binnen, zorgen voor een minder klinisch gevoel, waardoor meer rust ontstaat bij de patiënten tijdens de behandeling.

 

*Bron citaat: Algemeen Dagblad (eerste patiënt in de nieuwe bestralingsruimtes)