Radboudumc Amalia kinderziekenhuis

Het toonbeeld van family integrated care, Nijmegen

Speelse, vriendelijke en rustige omgeving voor gezinsgerichte zorg

Klaar voor de toekomst. Dat is het gerenoveerde Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. Het bestaande gebouw is met minimale ingrepen maximaal verbouwd tot een hypermodern, gezinsgericht kinderziekenhuis. Met uitnodigende pleinen, een hooggespecialiseerde NICU, een nieuwe polikliniek en huiselijke Ronald McDonald Huiskamer.

Bekijk het gehele project

1 / 11

2 / 11

3 / 11

4 / 11

5 / 11

6 / 11

7 / 11

8 / 11

9 / 11

10 / 11

11 / 11

X

Het ontwerp van EGM brengt de missie van het Amalia kinderziekenhuis tot leven: gezinsgerichte zorg met een significante impact op de gezondheidszorg. In het vijf verdiepingen tellende gebouw is een speelse, vriendelijke en rustige zorgomgeving gecreëerd, waar gezinnen maximaal betrokken kunnen worden bij de behandeling.

 

Het Amalia kinderziekenhuis wilde een lichte en open omgeving voor kinderen waarin de zorg rondom de familie georganiseerd wordt. In het twintig jaar oude gebouw – ook een ontwerp van EGM – zijn de klinische afdelingen medium care, short stay, dagbehandeling en het kinderbrandwondencentrum samengebracht. Alle eenpersoonskamers op de verpleegafdelingen hebben eigen sanitair en ruimte voor een familielid dat wil blijven slapen.

 

Pleinen die verwonderen

Twee grote pleinen met volop daglicht vormen het hart van het gebouw: op de begane grond als voorportaal voor de poliklinieken en op de tweede verdieping een parkachtige speel- en verblijfsruimte. Warme kleuren, natuurlijke materialen en groene tinten zorgen voor een open en vriendelijke omgeving. Een plek waar kinderen en hun naasten zich op hun gemak voelen. En waar de spanning even wordt weggenomen door alles wat er te zien en te beleven is.

 

Warme ontvangst bij polikliniek

Het plein op de begane grond verbindt de omliggende afdelingen met elkaar en biedt een warm welkom aan de patiënt en zijn begeleiders. Het strekt zich uit langs de dubbelhoge gevel, overgoten met daglicht. Alle inrichtingselementen zijn ruim opgesteld, zodat kinderen vrij kunnen rondrennen of -fietsen. Speelse ‘huisjes’ bieden privacy en rust, voor zowel gezinnen als medewerkers.

 

Park als healing environment

Op de tweede verdieping toverde EGM het plein – waaraan de verpleegafdelingen grenzen – om tot een open en tegelijkertijd geborgen, parkachtige healing environment. Verspreid over de ruimte staan organisch vormgegeven objecten waar kinderen op een speelse en intuïtieve manier hun weg kunnen vinden. In een van de kiezels is een theater gevestigd. De zinnenprikkelende omgeving zorgt voor verwondering bij de kinderen en hun ouders. Telkens weer.

 

Elk seizoen genieten van buiten

Het uitnodigende park komt uit op een daktuin, een groene buitenplaats voor kinderen en hun naasten. Ook is er een serre waar gezinnen in alle jaargetijden van buiten kunnen genieten. Omringd door bloeiend groen zien, ruiken en voelen ze even niet de ziekenhuisomgeving.

 

In alle privacy buidelen op eenpersoonskamers

Radboudumc is een van de tien ziekenhuizen in Nederland met een hooggespecialiseerde neonatale intensive care unit (NICU). Op deze NICU liggen pasgeborenen die intensieve zorg nodig hebben. Binnen family integrated care worden ouders zo veel mogelijk betrokken bij de zorg voor hun kind. Daarom zijn er hier 15 eenpersoonskamers. Hier kunnen ouders in alle rust en privacy even buidelen met hun kind, want huid-op-huidcontact draagt bij aan de hechting met en het herstel van de kleine.

 

Werkomgeving ondersteunt best denkbare zorg

De renovatie van het Amalia kinderziekenhuis biedt zorgprofessionals een duidelijke structuur, korte looplijnen en goede faciliteiten. Ook ondersteunen slimme digitale devices de zorgmedewerkers, families en kinderen. De open en gezonde werkomgeving draagt optimaal bij aan het leveren van de best denkbare zorg voor kind en familie. En met alle ruimte voor verwondering.

 

Team

EGM architecten: Daniël van den Berg, Leonie Grootveld, Martijn in 't Veld, Zita Balatji, Gustaaf Kuhne, Frank Morel, Habil Akdogan, Hans de Man, Jan Quist, King Chaichana, Leo Visser, Mieke Salden

Samenwerking: ZRi adviseurs, Tinker imagineers

 

Fotografie: Scagliola + Brakkee

(c) wandanimatie: Tinker imagineers

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!