Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam

Een tijdelijk thuis dicht bij het ziekenhuis voor ouders, broertjes en zusjes van ernstig zieke kinderen

In maritieme sfeer even op adem komen

Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam biedt een thuishaven voor families van patiëntjes van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Hier kunnen ouders even tot rust komen, zich opladen en ervaringen delen met lotgenoten.

Bekijk het gehele project

1 / 10

2 / 10

3 / 10

4 / 10

5 / 10

6 / 10

7 / 10

8 / 10

9 / 10

10 / 10

X

Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam ligt direct naast het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Ouders logeren hier op een paar minuten afstand van het ziekenhuisbed van hun ernstig zieke kind. In een stoer gebouw, dat zowel vanbinnen als vanbuiten een maritieme uitstraling heeft. Dit als eerbetoon aan wereldhavenstad Rotterdam.

Een thuis ver van huis

In Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam vinden families van kinderen die zijn opgenomen in het Erasmus MC Sophia een thuis ver van huis. Ouders verblijven – in de nautische wereld van een cruiseschip – op loopafstand van hun ernstig zieke kind. Aandacht, liefde en nabijheid van familie hebben aantoonbaar een positief effect op het welzijn van het zieke kind. Ook komen ouders tot rust in het Huis en houden zij de zorg voor hun zieke kind beter vol. In het Ronald McDonald Huis kunnen ouders slapen, koken en eten. Net als thuis. Broertjes en zusjes zijn ook welkom. Zo loopt het gezinsleven in het Huis zo veel mogelijk door en blijven gezinnen samen.

Reusachtige bakstenen scheepsboeg

De kavel waar het Ronald McDonald Huis op staat, is driehoekig van vorm en met circa 400 m² relatief erg klein. Deze driehoeksvorm is architectonisch vertaald als een reusachtige bakstenen scheepsboeg met rondlopende vensters en railings. Door een uitsnede uit de driehoek worden de gastenkamers die zich in het ‘schip’ bevinden zichtbaar. Met als resultaat: een stoer, echt Rotterdams gebouw, dat verankerd is in de stad en met 9 verdiepingen een prachtig uitzicht biedt over deze wereldse metropool. 

Ontspannen op het riante dakterras

Het 'schip' heeft 28 gastenkamers met eigen badkamer, diverse woonkamers, een centrale keuken met eetgelegenheid, verschillende speelruimtes en het Ronald McDonald Speeldek. Dit Speeldek biedt gratis speelopvang aan broertjes en zusjes van zieke kinderen. Terwijl de kinderen spelen, kunnen ouders in alle rust bij hun zieke kind zijn of een gesprek voeren met een arts. Op het riante dakterras van het Huis vinden gezinnen een aangename, rustige plek buiten waar ze – op grote hoogte – even kunnen ontsnappen aan de hectiek van het ziekenhuis.   

Passend scheepsinterieur

De nautische stijl van het ontwerp is ook doorgevoerd in het interieur. VFD architecten – interieurontwerpers voor cruiseschepen van de befaamde Holland Amerika Lijn – namen de inrichting van Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam voor hun rekening.  

 

Fotografie: Rob van Esch

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!