LUMC Onderzoeksgebouw

Laboratoriumgebouw, Leiden

Flexibel, complex en innovatief

Door een modulaire structuur en flexibele laboratoria kan het Onderzoeksgebouw gemakkelijk inspelen op de continue veranderingen binnen het wetenschappelijk onderzoek. De heldere structuur, licht en ruimtelijkheid zorgen voor optimale interactie en kennisoverdracht.

1 / 14

2 / 14

3 / 14

4 / 14

5 / 14

6 / 14

7 / 14

8 / 14

9 / 14

10 / 14

11 / 14

12 / 14

13 / 14

14 / 14

X

Met een unieke researchpraktijk van fundamenteel bètamedisch tot toegepast klinisch onderzoek, speelt het LUMC mee in de wereldtop. Het Onderzoeksgebouw maakt deel uit van het cluster onderwijs en onderzoek. Wetenschappelijk onderzoek is uiterst dynamisch. Daarom gaat het ontwerp uit van een hoge mate van flexibiliteit en modulaire opbouw zodat - met beperkte inspanningen - het gebouw aangepast kan worden aan nieuwe gebruikerswensen.

Kennisdeling en interactie

Het Onderzoeksgebouw is het eerste flexibele onderzoeksgebouw in Nederland. EGM koos voor een maatstructuur waarin overal laboratoria geplaatst kunnen worden. De verdiepingen van de labs zijn ingedeeld in drie zones: twee zones aan de buitengevels bestemd voor de laboratoria en kantoren, en een middenzone voor ondersteunende functies. Vides en daglichtzones gekoppeld aan liften, trappen en centrale voorzieningen creëren licht en ruimtelijkheid, wat zorgt voor optimale interactie en kennisdeling.  

 

Helderdere structuur

De onderzoeks- en onderwijsfuncties stellen bijzondere eisen aan de toegankelijkheid en de structuur van het gebouw. Door slim ordenen en bundelen heeft EGM een complex gebouw leesbaar en werkbaar gemaakt. Het gebouw is open en licht bij de ontmoetings- en onderwijsruimtes en meer gesloten, veilig en hygiënisch bij de onderzoeksfuncties.

 

Open en gesloten

Op de transparante beletage bevinden zich de meer openbare functies zoals onderwijsruimten, vergaderruimten en het restaurant. In het verdiepte souterrain waar het daglicht niet komt, bevinden zich de snijzalen en werkplaatsen. De biomedische, biochemische en biofysische laboratoria bevinden zich op de eerste tot en met de zesde verdieping. Met helemaal bovenin het proefdierencentrum. In het onderzoeksgebouw is ook een GMP-faciliteit voor innovatieve geneesmiddelen (KFT-J10 / IGFL) gevestigd.

 

High-tech uitstraling

De bijzondere gevelzonwering, de vlucht- en glazenwasbalkons en de overkragende bovenste laag geven het gebouw een high-tech uitstraling. Het Onderzoeksgebouw heeft door zijn industriële, flexibele en demontabele ontwerp in 2002 de IFD-demonstratiestatus behaald.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!