LUMC Onderwijsgebouw

Ontmoetingsplaats voor studenten, docenten, wetenschappers en bezoekers in Leiden

Opvallend, ruimtelijk en transparant

Een gebouw dat opvalt door de bijzondere buitenkant en de transparante binnenkant met doorkijkjes en onverwachte routes. Een ontmoetingsplaats voor studenten, docenten, wetenschappers en bezoekers. Waar kennis wordt gedeeld om zo de gezondheidszorg naar een hoger plan te tillen.

1 / 12

2 / 12

3 / 12

4 / 12

5 / 12

6 / 12

7 / 12

8 / 12

9 / 12

10 / 12

11 / 12

12 / 12

X

LUMC Onderwijsgebouw

Een gebouw als vitrine met daarin de verschillende bijzondere functies als afzonderlijke organen

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) wil door hoogwaardig onderzoek en onderwijs een (inter)nationaal erkende rol spelen in de verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg. Het door EGM architecten ontworpen Onderwijsgebouw biedt faciliteiten voor de studierichting Geneeskunde en Biomedische wetenschappen. Transparantie, ruimtelijkheid en materialisering spelen een grote rol in het ontwerp.

Preparatenkast basis voor ontwerp

In het ontwerp draait alles om de anatomie. Middenin het gebouw op de begane grond bevinden zich de anatomische preparaten, skeletten en afbeeldingen van de unieke collectie van het Anatomisch Museum van het LUMC. De metafoor van een klassieke houten preparatenkast werd gebruikt om een gebouw te ontwerpen als een vitrine, waarin de verschillende bijzondere functies als afzonderlijke organen zichtbaar zijn. De belangrijkste onderdelen zijn zelfstandig vormgegeven en omhuld met een glazen huid die ook dient als regenscherm en geluidsbuffer.

Ruimtelijk en transparant

Ruimtelijkheid, transparantie, gelaagdheid en materialisering vormen de belangrijkste kenmerken van dit gebouw. De goudkoperen collegezaal, het betonkleurige onderwijscentrum en het houten museum zijn herkenbaar in de glazen vitrine. Op de onderste twee lagen staan in de open ruimtes kleinere rode 'doosjes' met publieksfuncties zoals garderobe, receptie, horeca en inschrijfbalie. Samen met de rode boogvormige zitelementen vormen zij sterke accenten die vooral 's avonds van buitenaf zichtbaar zijn.

Opvallend en overzichtelijk

Het kubusvormige gebouw bestaat uit negen verdiepingen. De college- of conferentiezaal op de eerste verdieping is met zo'n 400 zitplaatsen de grootste collegezaal van de faculteit. De zaal met goudkleurige beplating steekt uit de gevel en is de blikvanger van het gebouw. In het midden van de bovenbouw bevindt zich het vaardigheidstrainingcentrum (VTC) . Daaromheen liggen aan de gevels de kantoren en de werkgroepruimten. De centrale vide verbindt visueel alle verdiepingen en zorgt voor daglicht en overzicht. In 2008 is het Onderwijsgebouw in een publieksverkiezing verkozen tot mooiste nieuwbouw in de regio Leiden.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!