LUMC Onderwijsgebouw

Ontmoetingsplaats voor studenten, docenten en wetenschappers in Leiden

Opvallend, ruimtelijk en transparant

Een gebouw dat opvalt door de bijzondere buitenkant en de transparante binnenkant met doorkijkjes en onverwachte routes. Een ontmoetingsplaats voor studenten, docenten, wetenschappers en bezoekers. Waar kennis wordt gedeeld om zo de gezondheidszorg naar een hoger plan te tillen.

1 / 12

2 / 12

3 / 12

4 / 12

5 / 12

6 / 12

7 / 12

8 / 12

9 / 12

10 / 12

11 / 12

12 / 12

X

Het LUMC Onderwijsgebouw in Leiden is veel meer dan alleen een gebouw. Het is een dynamische ontmoetingsplaats voor studenten, docenten, wetenschappers en bezoekers. Hier komt kennis samen en wordt gedeeld om de gezondheidszorg naar een hoger niveau te tillen. Het gebouw biedt onderdak aan de studierichtingen Geneeskunde en Biomedische wetenschappen en ondersteunt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in zijn missie om door hoogwaardig onderzoek en onderwijs bij te dragen aan de verbetering van de gezondheidszorg, zowel nationaal als internationaal.

 

Architectonisch statement

Met zijn bijzondere buitenkant en transparante binnenkant maakt het LUMC Onderwijsgebouw direct indruk. De transparantie, ruimtelijkheid en slimme materialisering zorgen voor een open en uitnodigende sfeer. Het ontwerp van EGM architecten draait om zichtlijnen, doorkijkjes en onverwachte routes die bezoekers verleiden om te ontdekken. Het gebouw fungeert als een vitrine waarin de verschillende functies als afzonderlijke organen zichtbaar zijn, wat de metafoor van de klassieke houten preparatenkast versterkt.

 

Geïnspireerd door anatomie

De kern van het ontwerp wordt gevormd door de unieke collectie anatomische preparaten, skeletten en afbeeldingen van het Anatomisch Museum van het LUMC. Deze collectie bevindt zich op de begane grond, middenin het gebouw. De architectuur vertelt hiermee een verhaal: de afzonderlijke onderdelen van het gebouw zijn als organen in een transparant lichaam, beschermd door een glazen huid die tevens fungeert als regenscherm en geluidsbuffer.

 

Slimme ruimtelijke indeling

Het kubusvormige gebouw met zijn negen verdiepingen biedt veel ruimte en zorgt ook voor overzichtelijkheid. De centrale vide verbindt visueel alle verdiepingen en laat daglicht tot diep in het gebouw doordringen. De goudkoperen collegezaal met 400 zitplaatsen steekt uit de gevel en vormt de opvallende blikvanger. Daarnaast zijn de publieksfuncties zoals garderobe, receptie, horeca en inschrijfbalie slim verwerkt in kleinere rode ‘doosjes’ in de open ruimtes, wat zorgt voor een levendige sfeer.

 

Gezonde en duurzame omgeving

Het gebouw is naast visueel aantrekkelijk ook functioneel en comfortabel. De glazen gevel werkt als een klimaatbuffer en zorgt voor een prettig binnenklimaat. De materialisering met hout, glas en betonkleurig beton draagt bij aan een warme en natuurlijke uitstraling. Het ontwerp richt zich op het welzijn van de gebruikers, met veel aandacht voor daglicht, ventilatie en akoestiek.

 

Erkenning

Rijnlandse Architectuur Prijs 2008 – Winnaar

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!