Het Jeroen Bosch Ziekenhuis streeft ernaar dat mensen uit Den Bosch en omstreken hun gezondheidswelzijn als hoogste van Nederland waarderen. Het flexibele gebouw met een menselijke maat, heldere structuur, veel ruimte voor daglicht, een speels interieur en groene buitenruimtes helpt daarbij.
Bekijk het gehele projectHet Jeroen Bosch Ziekenhuis is het grootste niet-academische ziekenhuis in Nederland, toch oogt het nergens groot. Aan de buitenkant zorgen diverse tinten baksteen en verspringende ramen met verschillende afmetingen voor een vriendelijke uitstraling. En ook binnen valt de uitnodigende en warme sfeer direct op. De nieuwbouw bestaat uit vier langgerekte gebouwen, verbonden door een boulevard en omgeven door tuinen. Hierdoor valt er overal daglicht naar binnen.
De hoofdentree leidt bezoekers via brede roltrappen naar de boulevard op de eerste verdieping. Deze boulevard – met winkels en een restaurant – verbindt de verschillende gebouwen en zorgt voor een heldere structuur. Van hieruit vinden bezoekers intuïtief hun weg naar de afdelingen, de kapel, het kerkplein en het bezoekersrestaurant. Groene binnentuinen versterken de oriëntatie. De zeshoekige tegels in een bloemenpatroon zorgen samen met de houten kolommen voor een vriendelijke uitstraling. Ook als de zon niet schijnt, is het hier licht en aangenaam.
De sfeer in dit opleidingsziekenhuis doet meer denken aan een hotel dan aan een ziekenhuis. De inrichting is niet klinisch, maar sfeervol, open en gastvrij. Hier geen kille lange gangen, maar open ruimtes met warme kleuren en vooral veel daglicht en uitzicht. Zo grenzen alle wacht- en ontvangstruimtes aan de binnentuinen. Ramen van plafond tot de grond zorgen op de verpleegafdeling voor uitzicht op natuurgebied De Gement. En bij de poliklinieken zijn er geen balies met receptionistes, maar aanmeldzuilen met gastvrouwen. Alles is gericht op het creëren van een healing environment voor patiënten en een aangename omgeving voor medewerkers en bezoekers.
Warmte- en koudeopslag in de bodem in combinatie met warmtepompen, klimaatplafonds en een geavanceerd gebouwbeheersysteem zorgen voor een prettig binnenklimaat en een aanzienlijke energiebesparing. Bij de bouw van het ziekenhuis werden prefab gevelpanelen gebruikt, wat de bouwsnelheid aanzienlijk bevorderde. Hierdoor werd het casco binnen een jaar gerealiseerd. Het gebouw heeft een modulaire structuur, waardoor het in kan spelen op toekomstige veranderingen zonder ingrijpende en kostbare verbouwingen.
Bron: August & Louis Filmmakers en Artishock events & marketing
Zowel het herkenbare exterieur als het harmonische interieur is van de hand van EGM. In overleg met meer dan vijftig verschillende gebruikersgroepen is het moderne en soepel functionerend complex ontstaan. Het ziekenhuis beschikt over ruim 700 eenpersoonskamers en aparte kraamsuites en couveusesuites voor gezinnen. Extra aandacht ging uit naar de verschillende wensen over vergaderen en overleggen. Zo is er een vergadercentrum met in grootte variërende ruimtes, een auditorium en overdrachtkamers – verspreid over de afdelingen – waar verplegend en medisch personeel in alle rust kunnen overleggen.
Als onderdeel van het totale nieuwbouwplan is er een hoogwaardig kenniscentrum ontwikkeld, waar de verschillende ziekenhuisdisciplines een flexibele werkplek hebben. Hier vinden expertise, onderzoek en onderwijs plaats en is het dé plek waar specialisten, artsen in opleiding en medewerkers elkaar ontmoeten en kennis delen. In het kenniscentrum lopen collega’s elkaar op natuurlijke wijze tegen het lijf, waardoor interdisciplinaire samenwerking makkelijker verloopt. Er is een breed scala aan inrichtingselementen gebruikt om alle medewerkers een passende, flexibele werkplek te bieden. Met het kenniscentrum geeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis invulling aan hun signatuur als toonaangevend opleidingsziekenhuis.
Het ziekenhuis omvat ook andere door EGM ontworpen zorgvoorzieningen, zoals het radiotherapeutisch Instituut Verbeeten, revalidatiecentrum Tolbrug, het Centrum Ouderen- en Ziekenhuispsychiatrie, de Willem Alexander Toren, de Kapel en de parkeergarage.
Fotografie: EGM architecten | Rob van Esch | Bert Rietberg