Een modern ziekenhuis dat bijdraagt aan het welzijn van de bewoners van het eiland Curaçao. Historie, klimaat en de cultuur waren belangrijke uitgangspunten voor het ontwerp. Het resultaat is een herkenbare omgeving, die geruststelt en bijdraagt aan genezing.
Curaçao Medical Center (CMC) is het nieuwe algemene ziekenhuis op Curaçao. Met dit moderne ziekenhuis met state-of-the-art apparatuur wil de overheid de gezondheidszorg op het eiland naar een hoger plan tillen. Het ontwerp grijpt in alle aspecten terug op de historie, cultuur, omgeving én bevolking van Curaçao. Een ziekenhuis dat alleen daar kan staan, want er is ook maar één Curaçao.
De nieuwbouw is in opdracht van Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (SONA) namens de overheid door EGM architecten en OZ architecten ontworpen, en gebouwd door Ballast Nedam. De kracht van het ontwerp schuilt in de goede samenwerking tussen beide architectenbureaus waarbij zorg -en ziekenhuisexpertise aangevuld is met kennis over Curaçao en haar gebruiken.
Het ziekenhuis is met veel ambitie op het gebied van duurzame en innovatieve oplossingen gebouwd. Dit zorgt voor een betere leefomgeving en het welzijn verhogen nu en later. Er staat nu een duurzaam, kleurrijk en vooral typisch Caribisch ziekenhuis met een Healing Environment dat in de toekomst aanpasbaar en uitbreidbaar is.
Het ziekenhuis moest ingepast worden in de historische wijk Otrobanda in Willemstad, vlak naast het bestaande St. Elisabeth Hospitaal, dat deels is gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw. Het heeft een dubbele kamstructuur, met aan de ene zijde de verpleegafdelingen en kantoren met uitzicht op water en groen. De andere zijde huisvest drie vleugels met hotfloor en poli's. De bouwdelen liggen rondom een centrale patio, als een klein dorp rondom een centraal plein. Het CMC is met circa 61.000 m² het grootste gebouw van het eiland en biedt een herkenbare omgeving die verbindt, geruststelt en bijdraagt aan genezing.
Het nieuwe moderne ziekenhuis met state-of-the-art apparatuur heeft de gezondheidszorg op het eiland naar een hoger niveau getild. Een ziekenhuis gebaseerd op Nederlandse standaarden, passend bij de historie, cultuur en het tropisch klimaat van Curaçao. Het prettige, gezonde en veilige gebouw draagt bij aan het welzijn van patiënt en staf, en reduceert stress. In het nieuwe ziekenhuis is rekening gehouden met cultuurspecifieke situaties. Op Curaçao is het traditie om met grotere groepen tegelijk bij één patiënt op bezoek te komen. Hiervoor zijn aan de beddenhuizen grote balkons ontworpen en is er extra ruimte met veel daglicht, uitzicht en groen in het atrium, een informele ontmoetingsplekken voor bezoeker, medewerker en patiënt. Het CMC is hiermee een ziekenhuis gebaseerd op de menselijke maat, vriendelijk en toegankelijk.
In het ontwerp van het ziekenhuis zijn de kleuren en patronen, die veel in de binnenstad van Willemstad veel voorkomen terug te herkennen. De plattegrond van het ziekenhuis kent een dubbele kamstructuur met vleugels aan weerszijden, met een eigen kleurpalet per afdeling. Elke vleugel voelt daardoor voor patiënt en personeel als een eigen, kleinschalige plek. In het interieur zijn prints en kleurenpatronen gebruikt die traditioneel worden toegepast, waardoor het zich sterk met de lokale cultuur verbindt.
Het centrale atrium verbindt deze vleugels met elkaar door organisch gevormde loopbruggen. Het atrium wordt op natuurlijke wijze gekoeld door de wind die er doorheen waait. Tropisch leven is buiten leven. Dat is in het hele ziekenhuis te ervaren. Net zoals vele historische gebouwen in de tropen, is het gebouw aan beide zijden open, zodat de wind door het gebouw kan waaien voor verkoeling, en er veel daglicht binnen kan komen. Een prettige omgeving met veel groen uitzicht. Het faciliteert ontmoeten, zorgt ervoor dat patiënten, bezoekers en medewerkers zich er thuis kunnen voelen, en ook even kunnen ontsnappen aan de ziekenhuissfeer. Op de parkeergarages liggen daktuinen, en alle patiëntenkamers hebben uitzicht op de Caribische zee. Het welbevinden van patiënt is nét zo belangrijk als de zorg die geboden wordt. Een hospital di nos (ons ziekenhuis), ofwel een ziekenhuis van iedereen.
Fotografie: Studiorootz Photography, Roos Aldershoff Fotografie