Curacao Medical Center ontvangt LEED Gold status

Internationaal duurzaamheids certificaat toegekend aan het ziekenhuis in Willemstad

Het nieuwe ziekenhuis op Curaçao heeft de LEED Gold status ontvangen. Het toonaangevende wereldwijde certificaat kwalificeert gezonde gebouwen.

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) is het meest gebruikte internationale beoordelingssysteem voor duurzame gebouwen en een internationaal symbool van uitmuntendheid. Het Curaçao Medical Center is met deze waardering het meest duurzame ziekenhuis in het Caribisch gebied (44 miljoen inwoners). De LEED Gold status onderschrijft de gezondheid van het gebouw voor patiënten en personeel.

 

Duurzaam

Vanaf de start van het project stonden duurzaamheid en energiebesparing centraal in de ontwerp- en bouwfase. Na ingebruikname blijkt het nieuwe ziekenhuis bijna 30% energiezuiniger te zijn dan vergelijkbare (internationale) referentieprojecten. De belangrijkste duurzame kenmerken zijn:

  • Gevels: De gevels zijn zo georiënteerd en ontworpen dat direct zonlicht op de ramen (en de resulterende warmtebelasting binnen) beperkt is tot een maximum van twee uur per dag. Voor bijna alle ramen zijn aluminium lamellen geplaatst, terwijl binnenactiviteiten slim over de hele plattegrond zijn georganiseerd op basis van warmte- en koeleisen.
  • Regen- en condenswater: zowel regenwater als de grote dagelijkse hoeveelheden condenswater van luchtbehandelingsunits worden opgevangen in twee ondergrondse reservoirs. Filtering en hergebruik zorgen zo voor een besparing van ongeveer 25.000 liter water per dag.
  • Zonnecollectoren: Er zijn meerdere sets zonnecollectorsystemen op de daken geïnstalleerd. Zij voorzien het nieuwe complex van warm tapwater.
  • Inzet van daglicht: Het ontwerp van het ziekenhuis biedt personeel en patiënten maximale directe visuele verbinding tussen binnen- en buiten. Dit verhoogt het welzijn en oriëntatiegemak. Daglichtgevoelige sensoren monitoren de hoeveelheid natuurlijk daglicht in een bepaalde ruimtes. Als natuurlijk licht voldoende is, kan kunstmatige verlichting worden verminderd om energie te besparen.
  • Natuurlijke ventilatie centraal atrium: Vanwege zijn grote omvang (meer dan 100 meter lang en 15 meter hoog) kan het centrale atrium niet op een duurzame manier geacclimatiseerd worden met HVAC installaties (verwarming, ventilatie en airconditioning). Daarom is de gevel voorzien van glazen lamellen die automatisch worden geopend en gesloten op basis van temperatuur en het weer. De meeste lamellen zijn gepositioneerd in de noord- en oostgevel waardoor maximaal gebruik wordt gemaakt van de overheersende windrichting op Curaçao.


Onder leiding van Ballast Nedam is het Curaçao Medical Center ontworpen door EGM architecten en OZ en maakten adviseurs Baumann Consulting, ERKE, BenR Adviseurs, Valstar Simonis en Deerns deel uit van het team.