Het allerbeste uit jezelf halen en daarna alles loslaten om te ontspannen. In een omgeving die dat moeiteloos ondersteunt. Dat biedt chipmachinefabrikant ASML met de nieuwe kantoorgebouwen aan De Run 1000 in Veldhoven.
Op de campus van ASML verrijst een hoogwaardige kantooromgeving die je nergens anders ziet. Uniek als het gaat om functionaliteit, duurzaamheid en gezondheid. De ambitieuze toekomstvisie van hightechbedrijf ASML verbeeldend als onbetwiste marktleider met de creatiefste denkers als werknemers. Na oplevering staat er een stimulerende werkomgeving – bekroond met BREEAM Excellent en WELL Gold – voor ruim 4.000 internationale medewerkers.
In alles is ASML toonaangevend: in zijn werk, als werkgever en in zijn gebouwen. Om aan de wereldwijde vraag naar chipmachines te voldoen, heeft de campus van ASML nieuwe gebouwen nodig. Liever vandaag dan morgen. Na een gesloten architectenselectie mocht EGM aan die hoogtechnologische groei bijdragen door een flexibel kantorengebouw te ontwerpen dat circa 48.000 m² aan vloeroppervlak telt. Samen met ASML wist EGM het hoge ambitieniveau om te zetten in een uniek, hoogwaardig gebouw waarin twee ogenschijnlijke tegenstellingen samenkomen: een functionele werkomgeving versus een plek voor ontspanning.
In het nieuwe kantoorgebouw komt een veelheid aan functies samen. Van hard en gefocust werken – alleen of in teamverband – tot optimale ontspanning. Op zo’n manier dat schakelen tussen hoge productiviteit en momenten van rust en herstel als vanzelf gaat. Een met groen omgeven plaza van 4.000 m² – als hart van het gebouw – verbindt alle vier de kantoorgebouwen met elkaar. Een dynamische plek waar werknemers elkaar ontmoeten, samenwerken, lunchen, sporten, spelen of relaxen. In kantoren die duidelijk familie van elkaar zijn, maar toch een eigen identiteit hebben door subtiele variaties in de gevel. En met een knipoog naar het allereerste – en dus iconische – ASML-gebouw dat op deze plek stond.
De universele werking van het autonome zenuwstelsel is de inspiratiebron voor het ontwerp. Hoe schakelt het lichaam tussen het sympathisch zenuwstelsel (dat nodig is voor focus) en het parasympatisch zenuwstelsel (dat geactiveerd wordt bij ontspanning)? Het ontwerp ondersteunt zintuigelijk wat de mens nodig heeft om hard te werken en effectief te ontspannen. De campus van ASML wordt uitgebreid met een motiverend kantoorgebouw dat een duurzaam en gezond voorbeeld is van modern design in een zo groen mogelijke omgeving.
De vier kantoorgebouwen stimuleren optimale productiviteit waarin de ratio en het intellect centraal staan. Met als basis: rationele gevels, overwegend witte ruimtes met contrasterende felle kleuren en compacte, heldere gebouwstructuren. De verdiepingshoge ramen en de centrale vide brengen veel daglicht – tot in het diepst van het gebouw – en faciliteren hiermee een hoge mate van inspanning en focus. Dit alles stelt medewerkers in staat het allerbeste uit zichzelf te halen.
Na een periode van gefocust werken, kunnen de high performers van ASML in de uitnodigende plaza moeiteloos schakelen naar alles loslaten en ontspannen. In deze compleet andere wereld ligt ook de entree van het gebouw, waardoor medewerkers hun werkdag hier beginnen en eindigen. Er is plaats voor informeel overleg, flexwerken, een moment van bezinning of ultieme ontspanning. De ruime opzet, de warme materialen, de zachtere kleuren, de wandkasten met groen als afscheiding, de aaneenschakeling van in hoogte verschillende ruimtes en de verbinding met het omringende landschap stimuleren het lichaam als vanzelf tot een andere mindset.
Een groene omgeving bevordert de gezondheid en het mentale herstel van de ASML-medewerkers. Daarom is het plaza rondom bekleed met een volledig glazen gevel. Zo valt er continu veel daglicht naar binnen en hebben medewerkers altijd zicht op het omringende landschap met volwassen bomen en beplanting. Daarbij stimuleert De Run 1000 met weelderige daktuinen met bijenkorven en insectenhotels de biodiversiteit op de ASML-campus.
Ook als het gaat om duurzame kantoorgebouwen is ASML met zijn toekomstvisie marktleider. Zo is het demontabele ontwerp van De Run 1000 bijna 30 procent energiezuiniger dan de industriestandaard. Met slimme technologie wordt energie hergebruikt, het onderhoud efficiënt uitgevoerd en lichtvervuiling tegengegaan. Ook zijn er waar mogelijk materialen hergebruikt, die vrijkwamen bij de sloop van het oude gebouw. Zo is het oude straatwerk deels hergebruikt, kregen geveldelen een tweede leven en werd het iconische blauwe ASML-glas verwerkt in de vloer. Het gebouwontwerp haalde zo het duurzaamheidscertificaat van BREEAM Excellent en WELL Gold.
EGM architecten: Ádám Petróczki, Daniël van den Berg, Darko Andric, Eelke Arends, Emiel Hofman, Erik Fokkema, Francesco Catanese, Frank Morel, Gerben Vos, Gijs Raggers, Hans de Man, Heidi Sairanen, Ines Anic, Jack Heskens, Johnno Peters, Jordy van Driel, Leo Visser, Marco Verboom, Noah van Asselt, Patrick Tak, Patrick van Houte, Pieter Korstanje, Relinde van der Horst, René Buckers, Rik van Rijckevorsel, Rob Niessen, Roemer Pierik, Sjoerd Verboom, Sylwia Kolodko, Toon van Bokstel, Vincent Ketting, Yannick Hoogstrate
Samenwerking: Adviesbureau Tielemans Bouwconstructies B.V., Croon Wolter en Dros, Deerns, Diepenhorst de Vos en Partners, Ex-interiors, Hurks Bouw, Karres en Brands, Mansveld
Fotografie: Scagliola + Brakkee
Impressies: EGM architecten (daadwerkelijke realisatie van het gebouw of gebied kan hiervan afwijken)