Thuisgevoel in verpleeghuizen

AnneMarie Eijkelenboom: 'Leidraad Thuisgevoel moet onderdeel zijn van PVE verpleeghuizen'

Op 13 december a.s. organiseert FMT Academy een kennissessie over het thuisgevoel in de ouderenzorg. EGM architecten houdt zich al jaren bezig met de relatie tussen gebouwfunctie en gezondheid. Reden voor FMT magazine om hierover in gesprek te gaan met EGM-architect en PhD-kandidaat AnneMarie Eijkelenboom.

Omgevingsprikkels zoals licht, geluid, geur doen iets met mensen – positief of negatief. En met wat je als architect ontwerpt, heb je daar invloed op”

Leidraad Thuisgevoel moet onderdeel zijn van PvE verpleeghuzien

Verhuizen naar een verpleeghuis is een ingrijpende stap voor ouderen en hun sociale omgeving. Uit onderzoek blijkt steeds opnieuw dat het gebouw waar mensen verblijven effect heeft op hun gezondheid, welzijn en thuisgevoel. “Omgevingsprikkels zoals licht, geluid, geur doen iets met mensen – positief of negatief. En met wat je als architect ontwerpt, heb je daar invloed op”, aldus AnneMarie Eijkelenboom, architect en onderzoeker bij EGM architecten in Dordrecht. 

 

Eijkelenboom, zelf PhD-kandidaat aan de TU Delft met haar onderzoek naar het effect van ruimtelijke factoren op de fysieke en mentale gezondheid van ziekenhuismedewerkers, baseert zich op verschillende studies die laten zien dat architectuur en het ontwerp van een verpleeghuis – naast psychologische en sociale factoren – een vergaande invloed kunnen hebben op het thuisgevoel. “Denk aan stress, verhoogde werkdruk en allerlei gezondheidsklachten. Zo is de plattegrond van een gebouw bijvoorbeeld verweven met het gevoel van privacy van mensen. Veel mensen bij elkaar, te weinig privacy of te weinig controle hierover kan negatieve stress geven, ook wel crowding stress genoemd, dit speelt bij het ontwerpen van verpleeghuizen een rol.”

 

Lees het hele FMT-interview in de bijlage.

Inschrijven voor de kennissessie kan via de website van Kenniscentrum Wonen en Zorg.

 

Bron: FMT Magazine - december 2018