Dé architectuurstad van Nederland kiest Erasmus MC van EGM architecten als beste gebouw. Als winnaar van zowel de publieksprijs als de vakjuryprijs is Erasmus MC de grote winnaar van de RAP2018.
De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 19 december 2018 in de Burgerzaal van het stadhuis van Rotterdam. Daar reikte Bas Kurvers, wethouder Bouwen en Wonen, namens de Rotterdammers de publieksprijs uit waarna juryvoorzitter Samir Bantal, directeur AMO, de vakjuryprijs bekend maakte.
Het juryessay spreekt over het Erasmus MC als
… een project dat op eenzame hoogte staat als het gaat om het samenballen van kennis en architectuur. De architectonische variant van een openhartoperatie.
Rotterdam heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot dé architectuurstad van Nederland waar nieuwe gebouwen met zorg, aandacht en lef worden ontwikkeld. Met de nieuwbouw is een kleine medische stad ontstaan waar dagelijks 13.500 medewerkers, 4.500 studenten en duizenden patiënten en bezoekers hun weg vinden. Naast de primaire medisch functie van het centrum vervult het Erasmus MC dan ook een sterke economische rol voor Rotterdam.
Met sterke betrokkenheid en vasthoudende durf heeft het Erasmus MC het fundament gelegd voor hét universitair medisch centrum van de 21e eeuw, waar architectuur, interieur en landschap een nieuwe standaard definiëren voor het begrip Gezond Gebouw. Het nieuwe Erasmus MC past hiermee naadloos in het rijtje iconen dat het aanzicht van de stad de afgelopen jaren heeft verrijkt.
Wie voor het eerst het nieuwe Erasmus MC bezoekt, wordt verrast door het sfeervolle entreegebied, dat in niets doet denken aan een ziekenhuis. Hier al krijgt het begrip Gezond Gebouw vorm dat vervolgens overal in de nieuwbouw verweven is met aandacht voor bezoekers, medewerkers en patiënten. Hoge plafonds, veel daglicht, groen en uitnodigende zitjes zorgen voor een levendige ontmoetingsplek, terwijl meer intiem vormgegeven atria rust bieden. Ankerpunten als receptiebalies, kunstobjecten, doorzichten die de verbinding met de stad maken en gegroepeerde zitgebieden helpen de bezoeker zich binnen het gebouw te oriënteren.
Het ontwerp van het complex is strak, functioneel en weldoordacht met een even logische als doeltreffende onderliggende lay-out. Hierbij vormt de centrale verbindings-as de publieke ruggengraat van het complex die bestaande en nieuwe gebouwen voor zorg, onderwijs en onderzoek op een vanzelfsprekende wijze aaneen ritst. Het begrip Gezond Gebouw is misschien wel het meest prominent aanwezig in de eenpersoons patiëntenkamers met veel privacy, autonomie en rust. Hier is het concept tot en met het ontwerp van de gordijnen doorgevoerd.
Het publiek hecht vooral grote waarde aan de ruimtelijke beleving van het Erasmus MC en de principes van healing environment die daaraan ten grondslag liggen. Uit de motivaties:
Als je het gebouw inloopt slaat het een warme deken om je heen van licht en schoonheid en geeft het zo in tijden van verlies, spanning en verdriet, ook hoop en steun.
Een andere motivatie luidt 'Patiënten krijgen hier de ruimte om zich weer mens te voelen’. Daarbij is er grote waardering voor het vele groen ‘De daktuinen zijn verfrissend en ontspannend voor zowel werknemers als patiënten. Even uit de dagelijkse ziekenhuissleur.’
20 jaar geleden voerde EGM architecten en het academische ziekenhuis de eerste gesprekken voor het nieuwe medisch centrum dat afgelopen september feestelijk door Koning Willem-Alexander is geopend. Inmiddels heeft het Erasmus MC meerdere prijzen en nominaties mogen ontvangen voor onder meer de prominente rol van daglicht en de inzet van groen zoals op de daktuin. De Rotterdam Architectuurprijs is een initiatief van de gemeente Rotterdam en bekroont het beste gebouw van Rotterdam voor het team van opdrachtgever, architect en bouwer.
Op de foto het winnende team met v.l.n.r: Bas Kurvers (wethouder Bouwen en Wonen), Rob Niessen (EGM architecten), Fred Reurings (Bouwcombinatie nieuwbouw Erasmus MC), Menno Riemersma (Erasmus MC), Willemineke Hammer (EGM architecten), Liesbeth van Heel (Erasmus MC), Cor Geluk (Juurlink + Geluk) en Bas Molenaar (EGM architecten).
2018.12.20