Hypermoderne hybride OK OLVG

Een wolk met nieuwe hybride operatiekamer zweeft in het atrium, Amsterdam

Binnen de muren van het ziekenhuis had OLVG behoefte aan extra ruimte om een hypermoderne OK te realiseren

Zwevende wolk omhult de geconcentreerde handelingen in de operatiekamer en spreekt tot de verbeelding van patiënten en zorgmedewerkers

1 / 8

2 / 8

3 / 8

4 / 8

6 / 8

7 / 8

X

In het atrium van het OLVG in Amsterdam-Oost is een ‘zwevende wolk’ te bewonderen. Een nieuwe behuizing voor een hypermoderne en toekomstbestendige hybride operatiekamer. Het is de eerste van in totaal acht nieuwe OK’s die EGM architecten voor OLVG realiseert. Terwijl de dagelijkse stroom aan bezoekers en personeel in het ziekenhuis 24/7 doorging is de nieuwe OK in de centrale hal gerealiseerd. Een complexe puzzel voor wat betreft ontwerp, techniek, duurzaamheid, logistiek en bouw.

Zwevende wolk 

Passend bij de ambitie van OLVG om de locatie de komende jaren door te ontwikkelen als centrum voor minimaal invasieve chirurgie, is er samen voor gekozen een OK te maken die in veel opzichten speciaal is. De nieuwe hybride operatiekamer is ‘opgehangen’ in het open atrium dat als wachtruimte dient. De Amsterdamse kunstenaar Berndnaut Smilde, die kunstmatige wolken op ongewone plekken maakt, inspireerde om de OK als een lichtvoetige, bijna zwevende kamer vorm te geven. “Wolken hebben iets mysterieus en spreken tot de verbeelding. Met het ontwerp van een mysterieuze wolk hebben we het complex, waar veel ingrijpende operaties worden uitgevoerd, lichtheid meegegeven” zo vertelt Eric Wendel, architect. Aan de buitenkant is de wolk een interessant ruimtelijk element in het atrium dat tot de verbeelding spreekt van de bezoekers, personeel en patiënten. 

 

Met het ontwerp van een mysterieuze wolk hebben we het complex, waar veel ingrijpende operaties worden uitgevoerd, lichtheid meegegeven 

 

Innovatieve operatiekamers  

Naast de noodzaak voor twee extra OK's, was er binnen het huidige gebouw extra vloeroppervlakte nodig. Het ‘ophangen’ van de OK in het atrium was dan ook een gouden ontwerpoplossing. Het betekende dat voor volgende ontwerpkeuzes minimalisatie van het gewicht cruciaal was. Hiervoor zijn innovatieve materialen toegepast die zeer licht in gewicht en vormvast zijn. Het gebruik van duurzaam PET-vilt, gemaakt van gerecyclede petflessen, was de ideale oplossing voor de aankleding van de buitenkant. Het vilt heeft de vereiste brandvertragende eigenschappen en kent uitstekende akoestische prestaties. Ook wat betreft schoonmaakbaarheid voldoet het materiaal aan de strenge eisen, wat betreft hygiëne en infectiepreventie, van het ziekenhuis. De operatiekamer is uitgerust met de laatste innovaties zoals de nieuwste C-boog van Philips, thermisch gevormde wandafwerking en adiabatische bevochtiging – een energiezuinig systeem gebaseerd op de verdamping van water. 

 

Comfortabele en ontspannen sfeer

Patiënten ervaren een vriendelijke ruimte met natuurlijke uitstraling. Dat begint al op de OK-gang met hout-look schuifdeuren en warme tinten. In de OK en de aangrenzende bedieningsruimte zijn wandvullende sfeervolle foto’s van de natuur in het naastgelegen Oosterpark aangebracht. Zo draagt het interieur bij aan een herkenbare, prettige en ontspannen sfeer. Vanuit de hybride OK kijken zorgspecialisten door twee ramen uit op de levendigheid in het atrium. Zo ontstaat een visuele verbinding met de buitenwereld en is de OK geen afgesloten box. De toetreding van het daglicht draagt bij aan een gezond dagritme van de medewerkers. Vanuit het atrium gezien zorgt de nieuwe OK ook voor meer openheid naar de bezoekers toe, waardoor een indirecte interactie ontstaat tussen bezoekers en zorgmedewerkers. 

 

Doorgang dagelijkse operatie 

Tijdens de realisatie van de nieuwe operatiekamers draaide het ziekenhuis 24/7 normaal door. In nauw overleg met OLVG en betrokken partners is het ontwerp zo gemaakt dat een fasering met minimale hinder mogelijk was. Deze hybride OK is de eerste van de acht OK’s die EGM architecten voor OLVG realiseert. Direct volgend op de eerste hybride OK volgt een tweede identieke in het naastgelegen atrium waarna de renovatie van de naastgelegen zes operatiekamers volgt. Volgens planning zal het geheel in de eerste helft van 2024 klaar zijn. De nieuwe operatiekamers zijn samen gerealiseerd met OLVG, Royal HaskoningDHV, ULC, Roubos OK expertise, MedicomZes, CCG en Deerns.  

 

Fotografie: RGB producties

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!