Studie Universiteit Utrecht Onderwijscentrum Binnenstad

Een gezonde, toegankelijke en aantrekkelijke leeromgeving met ruimte voor ontspanning

Toekomstbestendige binnenstedelijke onderwijsomgeving

1 / 6

2 / 6

3 / 6

4 / 6

5 / 6

6 / 6

X

De Universiteit Utrecht heeft ambitieuze plannen voor het versterken van de onderwijsfuncties in de binnenstad. De universiteit streeft naar een toekomstbestendige binnenstedelijke campus die uitnodigt tot werken, leren, studeren en ontmoeten. In het plan van EGM, destijds ingediend voor de inmiddels afgeronde Europese aanbesteding, krijgen de bestaande monumentale panden Achter de Dom en Achter Sint Pieter daarom een nieuwe functie, met ruimte voor onderwijs, samenwerken en studeren.

 

De kracht van het plan zit in het functioneel verbinden van de monumentale karakteristieke gebouwen: met elkaar en met de omgeving zodat een uitnodigend en hedendaags onderwijscentrum ontstaat. EGM stelde een plan op met als focus het maken van een open en dynamisch onderwijsgebouw, met behoud van de rust op deze bijzondere plek nabij de Dom.

 

Prettig en uitnodigend

In het ontwerp worden de gebouwen overzichtelijk ontsloten vanuit de centrale tuin. Hier vandaan worden studenten en medewerkers naar de entree geleid, en van daaruit naar de verschillende onderwijsfuncties in het ensemble. Die functies verlopen van dynamisch naar rust voor optimaal succes en prettige, herkenbare route voor alle gebruikers. De entree en vrije ontmoetings- en samenwerkruimten liggen centraal en zijn zichtbaar vanaf de straat. Het maakt de universiteit meer onderdeel van de stad en nodigt uit om na college of van elders uit de binnenstad te blijven hangen voor studie of plezier. Er is veel aandacht voor daglicht, klimaat, akoestiek en flexibel gebruik van ruimtes zodat nu en in de toekomst de monumentale gebouwen gezond gebruikt kunnen worden.

 

Monumentaal én volgens moderne standaarden

Een belangrijk uitgangspunt is het behoud van de monumentale waarde van de gebouwen met herstel van de oorspronkelijke structuren. EGM koos ervoor om de rijke geschiedenis van de locatie de respecteren en zichtbaar te maken. In Achter de Dom 20, waar ooit de Nutsspaarbank gevestigd was, wordt het trappenhuis in de oorspronkelijke kluis in het zicht gebracht voor een uitnodigende verbinding met de verdiepingen. De oorspronkelijke ruimten worden weer zichtbaar gemaakt door er een eigen stijl en inrichting aan te geven. In de Achter Sint Pieter wordt nieuwbouw gerealiseerd met hoogwaardige, moderne onderwijszalen. Deze nieuwbouw zal gezonde en veelzijdig inzetbare onderwijsruimten bieden die flexibel geschikt zijn voor diverse onderwijsvormen en activiteiten. Een integratie van oud en nieuw, waarbij de nieuwe route en ontsluiting de sleutel vormen voor het faciliteren van naadloze overgangen tussen monumentale en moderne onderwijsruimten voor studenten en medewerkers.

 

Het ontwerp geeft de universiteit een toekomstbestendige binnenstedelijke onderwijsomgeving met aandacht voor verbindende routes, functionele onderwijsruimten, monumentale waarde en duurzaamheid. Universiteit Utrecht heeft niet gekozen voor het ontwerp van EGM.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!