Bestuursgebouw Radboudumc

Duurzame transformatie van ziekenhuis tot kantoor, dialysecentrum en bezoekersrestaurant, Nijmegen

In ere hersteld monument transformeert tot verbindende ontmoetingsplek

Het bestuursgebouw is een van de oudste gebouwen op het campusterrein en ontworpen in de Bossche School stijl. EGM heeft deze architectuurstijl hersteld en op hedendaagse wijze ingezet bij de transformatie. Het gesloten en donkere verpleeggebouw uit 1957 is nu een open, comfortabele en energiezuinige werk- en ontmoetingsplek: dé verbindende schakel voor zowel medewerkers als bezoekers en relaties.

Bekijk het gehele project

1 / 12

2 / 12

3 / 12

4 / 12

5 / 12

6 / 12

7 / 12

8 / 12

9 / 12

10 / 12

11 / 12

12 / 12

X

Hoe transformeer je een jaren vijftig ziekenhuisgebouw tot een duurzame, comfortabele omgeving waarin alle ruimte is tot samenwerken, ontmoeten en verbinden? EGM sloopte de niet-oorspronkelijke bijgebouwen, isoleerde de resterende buitengevels, vernieuwde de binnenkant met respect voor de bestaande constructie, gaf het dialysecentrum een eigen ingang, herstelde het trappenhuis in de oude staat en overkapte de binnenplaats met een glasdak. Zo ontstond er een open kantoorruimte voor de Raad van Bestuur en de stafafdelingen, en een licht atrium met daarin het uitnodigende restaurant als belangrijke ontmoetingsplek. Een sociale hub die vanaf de opening alle verwachtingen overtrof.

 

Authentiek monumentaal gebouw krijgt tweede leven

Het zeven verdiepingen hoge gebouw uit de jaren vijftig stond op de nominatie om gesloopt te worden. Een speciale commissie – waarin ook EGM zitting had – onderzocht de cultuur- en architectuurhistorische waarde en adviseerde het bijzondere gebouw te behouden. Het ontwerp van architect Pieter Dijkema, begeleid door collega Jan van der Laan, is een vroeg en mooi voorbeeld van de architectuurstroming de Bossche School. Dankzij het advies kreeg het gebouw in 2010 de status van gemeentelijk monument.

 

Van 3D naar uiterst gedetailleerd BIM-model

Het bestaande gebouw is met de innovatieve inmeet- en tekentechniek point cloud modeling driedimensionaal in kaart gebracht. Dat leverde een 3D-model op, dat uitgewerkt is tot een uiterst gedetailleerd BIM-model. De bestaande constructie én de transformatiemogelijkheden werden zo zichtbaar.

 

Glaskap verandert donkere binnenplaats in licht atrium

Een van de grootste bouwkundige ingrepen was het aanbrengen van een glazen overkapping, waardoor de donkere onbenutte buitenplaats veranderde in een binnenruimte. Dit atrium op de begane grond vormt nu het hart van het restaurant en het gebouw. Het is een lichte en open plek die uitnodigt om te verblijven. Hier vinden afspraken én spontane ontmoetingen plaats tussen patiënten, medewerkers, onderzoekers, studenten en bezoekers. In de afsluitbare, multifunctionele ruimten organiseert het Radboudumc veelvuldig lezingen, symposia en meetings.

 

Van een gesloten gebouw naar een open en vriendelijk kantoor

EGM verwijderde alle aan- en uitbouwen, wat het gebouw terugbracht tot het oorspronkelijke ontwerp. Door de muren in de gangen open te breken, ontstonden op elke verdieping grote en open ruimten. Daarmee werd ook de originele, ritmische kolomconstructie zichtbaar, die uiteindelijk de basis vormde voor het nieuwe ontwerp. De kantoren op de bovengelegen verdiepingen kregen glazen wanden en de bestaande kleine gevelramen aan het atrium werden vergroot. Zo ontstond er lucht, licht en zicht. Een ideale omgeving voor de Radboudumc-manier van werken die ontmoetingen en kennisuitwisseling stimuleert.

 

Patiëntvriendelijk dialysecentrum met eigen entree

Het dialysecentrum kreeg een zelfstandige plek aan de zuidzijde van het gebouw. Het kijkt uit op het parklandschap. Dankzij de nieuwe eigen ingang kunnen patiënten – die bijna dagelijks terugkomen – in een aparte, kleinschalige healing environment behandeld worden. Hoewel het dialysecentrum vrij zelfstandig opereert, is het complex logistiek verbonden met de rest van het academisch centrum.

 

Energielabel van F naar A

Door het overkappen van de buitenplaats veranderde bijna de helft van de buitengevels in binnenmuren. Dit zorgde voor een grote besparing in de energiebehoefte van het gebouw. Dankzij het aan de binnenzijde isoleren van  de gesloten delen van de bakstenen buitengevels en het installeren van een moderne klimaatinstallatie in de vergrote dakopbouw is een enorme duurzaamheidssprong gemaakt van energielabel F naar A. Als nieuw sociaal hart van het Radboudumc kan het onverzettelijke gebouw weer vijftig jaar mee.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!