Praktijkcollege Tilburg voortgezet onderwijs

Renovatie schoolgebouw tot een moderne, flexibele en samenhangende leeromgeving

Verbouwing van de school waarin het gedateerde interieur niet meer aansloot op het gebruik en de opleidingen

Het nieuwe interieur geeft leerlingen en medewerkers een eigen plek en ondersteunt verschillend gebruik van ruimtes

1 / 13

2 / 13

3 / 13

4 / 13

5 / 13

6 / 13

7 / 13

8 / 13

9 / 13

10 / 13

11 / 13

12 / 13

13 / 13

X

Praktijkcollege Tilburg voortgezet onderwijs

Multifunctioneel en fris interieur geeft de verschillende studierichtingen een herkenbaar gezicht en medewerkers een heerlijke eigen plek

EGM interieur heeft een passend interieur gemaakt voor Praktijkcollege Tilburg. De school voor voortgezet onderwijs richt zich op leerlingen die direct klaargestoomd willen worden voor een beroep: ‘de makers van de toekomst’. Wat begon met een kleine ingreep heeft uiteindelijk geleid tot een renovatie van de hoofdentree, aula, lerarenlounge en het restaurant. Het verouderde en doorleefde interieur met veel losse elementen, is nu weer een modern, flexibel en samenhangend geheel. Daarbij is continue aansluiting gezocht op de verschillende studierichtingen van de Tilburgse school.

De leerlingen van Praktijkcollege Tilburg werken met praktijkgerichte vakken aan hun persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling. Zij doen dit gedurende zes jaar en hebben daarbij de keuze uit zes opleidingsrichtingen. Voor de renovatie wenste de school een leeromgeving waarbij doen en maken centraal staan. Deze wens was voor EGM leidend bij ontwerpkeuzes en bood de mogelijkheid het vakmanschap uit de verschillende opleidingen te tonen. Elke studierichting kent zijn eigen uitstraling met daarbij behorende materialen en kleuren: denk daarbij aan Bloem & Groen, Metaal Bewerking en Zorg, Schoonmaak & Welzijn. Die opleidingsspecifieke kenmerken komen terug in het interieur van de hoofdentree, aula, lerarenlounge en het restaurant.

 

Kleurrijke entree

De hoofdentree is de eerste kennismaking met de school, het visitekaartje. Bij het college is het tevens het trefpunt van bezoekers, docenten en leerlingen. Hier is het conciërgeloket daarom duidelijk zichtbaar met een opvallend fris geel gekleurd kozijn op een achterwand van gerecyclede skateboards. Naast duurzaam, is de wand met al zijn verschillende vrolijke kleuren een mooie verbeelding van de diversiteit aan opleidingen.

 

Ruimtelijke aula

Naast de hoofdentree zijn er veel krachtige ingrepen gedaan in de aula, voorheen niet veel meer dan een kille kantine met eenvoudige tafels en stoelen. Hier is het ontwerp geïnspireerd op de opleiding Metaal Bewerking. Dit uit zich onder andere in de rood, groen, blauw en zwart gekleurde stoelen, refererend aan de kleuren van elektriciteitsdraden. Daarbij zijn veel ruwe, onbewerkte materialen toegepast. De reden hiervan is dat de leerlingen de meubels zelf opnieuw kunnen maken met het gereedschap en de machines die voorhanden zijn op school.

In de nieuwe aula zijn verschillende zones gecreëerd die de ruimte opdelen in drie leefgebieden. In het eerste deel bevindt zich het vaste podium, de dagelijkse loungeplek van de scholieren. Het podium kan voor speciale gelegenheden, waaronder diploma-uitreikingen en voorstellingen worden omgebouwd. Achter het podium hangt een wandvullende print met een patroon geïnspireerd op ‘dosse zagen’, een manier van boomstam zagen, die de onderwijsrichtingen laat terugkomen. In het midden van de aula staan twee scheidende elementen in de vorm van in hoogte verstelbare houten stamtafels voor gezellige ontmoetingen. Ten slotte is aan de achterzijde een rustig gebied gecreëerd waar leerlingen kunnen eten, studeren of pauzeren. De hele aula is, voor bijvoorbeeld een groot feest, vrij indeelbaar.

Direct naast de aula bevindt zich een open gebied voor overloop vanuit de aula dat tevens fungeert als doorgang naar de praktijklokalen. In het midden van deze gang zijn hang-, zit- en loungeplekken gerealiseerd. Het meubilair van steigerhout kan beschadiging hebben. Sterker nog, het is de bedoeling dat leerlingen de banken eigen maken door erop te tekenen. Zo is de gang niet enkel verkeersroute maar ook een prettige verblijfplek.

 

Dubbele functie restaurant

Waar nu het nieuwe restaurant is, bevond zich het oude ICT-lokaal. Dat lokaal is gerenoveerd en omgebouwd tot restaurant waar leerlingen onderwijs krijgen in hospitality. De bar, loungehoek, garderobe en stamtafel zijn allen ontworpen met het oog op zowel dagelijks functioneel gebruik als inzet voor lesmethoden. Het interieur is hier voornamelijk groen met houttinten, geïnspireerd op de opleiding Bloem & Groen.

 

Ontspannen personeelslounge

Op de eerste verdieping is de personeelslounge gerealiseerd. Tussen het drukke lesprogramma verdienen leraren en ondersteunend personeel het om in een eigen ruimte te kunnen ontspannen. Het ontwerp van de lounge heeft veel weg van een huiskamer en is los getrokken van de rest van de school. Er is een aparte koffiehoek en een grote leefkeuken. Het verlaagde plafond en het afwijkende patroon op de vloer benadrukken het kookgedeelte. Door te kiezen voor verschillende materialen en meubels is er onderscheid aangebracht tussen het echte loungen en het gebied waarin overleg, vergadering en lunch plaatsvindt.

 

Praktijkcollege Tilburg is ontworpen door EGM interieur en gerealiseerd i.s.m. zo!interieurprojecten.

 

Fotografie: pulles en pulles

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!