Ontmoeten en kennis delen staan centraal in dit onderzoeks- en onderwijsgebouw. Hier werken wetenschappers en studenten aan belangrijke maatschappelijke vraagstukken binnen het thema Human Health & Life Sciences. Een flexibel gebouw dat inspeelt op ontwikkelingen op het gebied van onderzoek.
Ontmoeten en kennis delen, dat zijn de twee belangrijkste speerpunten van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Het O|2 labgebouw, dat onderdeel uitmaakt van de nieuwe VU-campus, past in deze ambitie. In dit nieuwe onderzoeks- en onderwijsgebouw werken 750 onderzoekers en zo'n 100 masterstudenten van de Vrije Universiteit en het VU Medisch Centrum samen aan belangrijke maatschappelijke vraagstukken binnen het thema Human Health & Life Sciences.
Het O|2 labgebouw aan de Zuidas in Amsterdam is een multifunctioneel gebouw, waar studenten en wetenschappers optimaal kennis kunnen ontwikkelen en delen in een stimulerende omgeving. Het gebouw vormt een belangrijke schakel tussen de vernieuwde campus van de Vrije Universiteit Amsterdam en het VU Medisch Centrum. Naast laboratoria en onderwijsruimten bevat het ook bijeenkomstruimtes en restauratieve ruimtes. EGM werkte voor het interieurontwerp samen met Fokkema & Partners.
Het gebouw heeft de vorm van een kubus waar op strategische plaatsen massa is uitgesneden. Hierdoor ontstaat een fascinerende structuur met mooie zichtlijnen en kan daglicht diep in het gebouw binnendringen. De uitsneden komen samen in het hart van het gebouw: het atrium. Het gebouw heeft een heldere en functionele indeling met laboratoria aan de west- en oostkant, kantoren aan de noord- en zuidkant en de facilitaire ruimtes in het midden.
Waar de verschillende gebruiksfuncties in elkaar overlopen, zijn ontmoetingsplekken gecreëerd. Deze zorgen voor optimale interactie tussen medewerkers en studenten. Het O|2 labgebouw kent vele doorkijkjes door het gebouw heen en over de verschillende verdiepingen. Het atrium en de ontmoetingsruimten op verschillende niveaus bevorderen de interactie en koppelen met grote lichte vides de verschillende verdiepingen aan elkaar. Zo draagt het gebouw bij aan optimale kennisuitwisseling. Op de begane grond is ruimte voor winkels, horeca, een informatiecentrum en conferentie- en onderwijszalen.
Modern onderwijs en onderzoek is continu in beweging. In het gebouw is rekening gehouden met de steeds veranderende onderzoeksprogramma's, door flexibele, universele laboratoriummodules in een vast stramien te ontwerpen die naar wens geschakeld kunnen worden. Zo faciliteert het gebouw ook toekomstige ontwikkelingen.
S-Lab Award 2019 - Winnaar - Stimulerende Gebouwen
MIPIM Award 2018 - Nominatie - Best Healthcare Development
BREEAM Exellent In-Use - Certificaat - Duurzaamheid
Fotografie: Ossip, Fokkema en Partners Architecten