Nederlandse Ambassade Ankara, Turkije

Het eerste van een nieuwe generatie gebouwen voor het mondiale toneel

Representatief voor Nederlandse diplomatie

Uniek in openheid, gastvrijheid en duurzaamheid

1 / 9

2 / 9

3 / 9

4 / 9

5 / 9

6 / 9

7 / 9

8 / 9

9 / 9

X

De nieuwe Nederlandse ambassade in Ankara, Turkije is het nieuwste ambassadegebouw voor de buitenlandse diplomatieke diensten. Het gebouw kent een hoge mate van openheid en veel duurzame kenmerken. De ambassade in Ankara tot behoort tot de grootste die Nederland heeft. Deze nieuwbouw is representatief voor de verduurzamingstransitie van deze tijd.

 

Op een ruime kavel staat het tweelaagse gebouw middenin het groen. De ruime begane grond is uniek door de toegankelijkheid voor gasten waarbij binnen- en buitenruimte sterk verbonden zijn. Mede dankzij het all-electric concept en volledig zonnedak met zonneschoorsteen is het de eerste BREEAM Excellent ambassade van Nederland.

 

Gastvrijheid

Een Nederlandse ambassade in het buitenland behartigt de belangen van Nederland en haar burgers. De ambassade onderhoudt een goede relatie met het gastland en biedt ondersteuning aan Nederlandse bedrijven. Nederlanders in het buitenland kunnen bij de ambassade terecht voor consulaire diensten, zoals paspoorten en visa, en hulp in noodsituaties.

 

De Nederlandse tolerantie en openheid zijn uniek in de wereld. Gecombineerd met de gastvrijheid die eigen is aan de Turkse cultuur biedt de nieuwe ambassade een begane grond die in het teken staat van verbinding en toegankelijkheid. In een grote doorlopende ruimte is gelegenheid voor grote en kleinschalige ontmoetingen, waarin altijd verbondenheid is met de tuin. In het hart van het gebouw bevindt zich de patio die ervoor zorgt dat alle ruimten verbonden zijn en daglicht ontvangen.

 

Duurzaamheid

De innovatieve compacte vorm en open organisatie van het gebouw zijn het resultaat van het ontwerptraject met ambassademedewerkers, waarin duurzaamheid centraal staat. Het vierkante tweelaagse volume houdt de organisatie compact. Er zijn korte lijnen, ondersteund door gevarieerd visueel contact tussen de afdelingen. Rond de centrale patio staan drie volumes waarvan elk dak een eigen oriëntatie op de zon heeft, en bedekt is met geïntegreerde PV-panelen. De zonneschoorsteen is gecombineerd met een systeem van natuurlijke ventilatie via het centrale atrium. Om het energieverbruik overdag minimaal te houden – in de zomermaanden is het hier veelal 30° Celcius – wordt gebruik gemaakt van nachtkoeling, gecombineerd met een ventilatie- en koelingssysteem dat kan draaien op een back-up systeem van accu’s.

 

Groene omgeving

Uniek aan de nieuwe ambassade is de interactie tussen het interieur en de royale tuin rondom het gebouw. De representatieruimten, zowel formeel als informeel, hebben elk een eigen verlengstuk in de groene tuin. In samenwerking met de Turkse landschapsarchitect Dalokay Design Studio is een ontwerp gemaakt met verschillende groene ‘kamers’ waarin gebruik is gemaakt van lokale vegetatie. Met het ontwerp van de tuin ontstaat een microklimaat dat bijdraagt aan koeling en zuivering van de lucht.

 

Flexibel en dynamisch

Om de verschillende afdelingen en werelden in de ambassade met elkaar in contact te brengen, zijn deze georganiseerd rond het centrale atrium. De omloop verbindt alle afdelingen, en informele plekken zijn toegevoegd waardoor ‘landschap’ ontstaat waarin werken en ontmoeten in elkaar overlopen. Dit wordt versterkt door de dynamiek van daglicht dat via een aantal grote en kleine atria verbinding maakt met de tuin.

 

Hechte samenwerking

Het ontwerptraject kenmerkt zich door een hechte samenwerking tussen de verschillende gebruikers en het multidisciplinaire ontwerpteam. In samenwerking met Royal HaskoningDHV is gewerkt aan een ontwerp waarin de architectuur en innovatieve technieken samen één geheel vormen. In een vroeg stadium zijn lokale ontwerpbureaus deel geworden van het team. Hierdoor konden de specifieke lokale condities van klimaat en techniek volledig worden meegenomen in het ontwerp van de nieuwe ambassade.

 

Team

EGM architecten: Roemer Pierik, Gijs Raggers, Zita Balajti, Pieter Korstanje, Adam Petroczki, Andre van Die, Ines Anic, John Bothof, Johno Peters, Michal Siupik, Raymond van Katwijk,

Samenwerking: Royal HaskoningDHV, Dalokay Design Studio

 

(c) concepttekeningen: Royal HaskoningDHV

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!