Realtime driedimensionaal beeld van het lichaam tijdens een medische ingreep: dat biedt het Medical Innovation Technology expert Center (MITeC) in het Radboudumc. Hier levert evidence based chirurgie een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van leven en zinvolle innovaties in de zorg.
Bekijk het gehele projectTijdens de nieuwbouw van het chirurgiegebouw van het Radboudumc – een ontwerp van EGM – is één grote ruimte opengelaten, die was bestemd voor het Medical Innovation Technology expert Center (MITeC). Een innovatief operatiecentrum waar hightech en healing environment elkaar ontmoeten. Het intensieve samenspel tussen architect, interieurontwerper en opdrachtgever zorgde – getest met mock-ups – voor een geïntegreerd MITeC met de efficiëntste werkprocessen. Met de realisatie van het MITeC is de bouw van het nieuwe operatiecomplex voltooid.
Patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en hoogwaardige technologie combineren was de wens van het Radboudumc voor het MITeC. Dit innovatieve operatiecentrum bevat drie met elkaar verbonden state-of-the-art operatiekamers met een vaste CT-scanner en MRI. Een unieke combinatie – inclusief medische robots – die ervoor zorgt dat chirurgen tijdens hun operatie een realtime driedimensionaal beeld hebben van het menselijk lichaam. Dit vergroot de precisie van gecompliceerde operaties en de kans op een succesvolle ingreep.
Doordat we drie operatiekamers met de nieuwste medische apparatuur met elkaar verbonden hebben, kunnen we beter zien wat er in het lichaam gebeurt tijdens een operatie
Jurgen Fütterer, interventieradioloog Radboudumc over het MITeC
Tijdens de operatie weggehaald weefsel kan in het MITeC direct door de MRI-scan en geanalyseerd worden. Ook kunnen de snijvlakken bij de patiënt meteen worden gecontroleerd. Hierdoor kan de chirurg zo weinig mogelijk weefsel weghalen én de zekerheid hebben dat de behandeling is geslaagd. Blijkt uit de scan dat er nog resten zijn achtergebleven, dan kan direct verder geopereerd worden of bepaald worden of er later meer ingrepen of nabehandelingen nodig zijn. Dit verhoogt het slagingspercentage en vermindert de noodzaak tot een tweede operatie. Het is minder stressvol voor patiënten, en ook kostenbesparend.
Het MITeC is ook bedoeld als een field lab waar topmedici, bedrijven, technici en onderzoekers medische innovaties testen op bruikbaarheid. Om zo in een vroeg stadium de meerwaarde van nieuwe medische technologie te bepalen. Zo wordt het MITeC ingezet voor wetenschappelijk onderzoek naar Minimaal Invasieve Chirurgie (M.I.S.) – opereren via enkele kleine gaatjes in de huid – en de medische (robot)technieken die daarvoor gebruikt worden. Alles met maar één doel: het continu verbeteren van de zorg.
Onze aanpak, waarbij we onderzoek en testen combineren vanaf een heel vroege fase in de ontwikkeling van medische innovaties, is wat het MITeC uniek maakt in Europa
Maroeska Rovers, hoogleraar Evidence Based Surgery Radboudumc
De uitwerking en detaillering van de operatiekamers heeft in het ontwerp bijzondere aandacht gekregen. Wat is de meest succesvolle en efficiëntste indeling en inrichting? Het succesvolle MITeC is het resultaat van echt integraal ontwerpen en directe open communicatie met de gebruikers. Een belangrijk onderdeel daarbij was de mock-up. In deze een-op-een gebouwde testomgevingen is gewerkt aan het continu verbeteren van de inrichting, de looproutes en het voorraadbeheer aan de hand van. Met als resultaat: een healing environment voor zowel patiënt als zorgprofessional.
Het MITeC in het Radboudumc is uniek in Europa. Niet voor niets verrichtte koningin Máxima de openingshandeling in 2015. In januari 2021 bracht zij een virtueel werkbezoek aan het MITeC om te horen en zien wat er in de afgelopen jaren is bereikt.
De onderstaande video geeft een inzicht in de OK: