"Er is een uiterst warme en hoopvolle sfeer gecreëerd. De filosofie van de Healing Environment is bijna in elke ruimte tastbaar. Patiënten reageren van lovend tot laaiend enthousiast. Voor medewerkers is het een feest er te werken." Luc Scheijmans, arts
Bekijk het gehele projectInstituut Verbeeten levert als specialistisch ziekenhuis topklinische zorg op het gebied van radiotherapeutische oncologie en nucleaire geneeskunde. Hier wordt zorg op maat geleverd en staat de patiënt en zijn beleving centraal. Bij het ontwerp zijn patiënten en medewerkers dan ook direct betrokken geweest. Hun input heeft mede geleid tot het gebouw dat er nu staat: een gebouw met een Healing Environment, vriendelijk, veilig en transparant. Een omgeving waar patiënten en medewerkers zich prettig voelen.
Instituut Verbeeten levert als specialistisch ziekenhuis topklinische zorg op het gebied van radiotherapeutische oncologie en nucleaire geneeskunde. Hier wordt zorg op maat geleverd en staat de patiënt en zijn beleving centraal. Bij het ontwerp zijn patiënten en medewerkers dan ook direct betrokken geweest. Hun input heeft mede geleid tot het gebouw dat er nu staat: een gebouw met een Healing Environment, vriendelijk, veilig en transparant. Een omgeving waar patiënten en medewerkers zich prettig voelen.
Het gebouw is een afspiegeling van de openheid in de bedrijfsvoering die Instituut Verbeeten kenmerkt
Carolien Euser, architect bij EGM architecten
Om haar patiënten nog beter van dienst te zijn heeft Instituut Verbeeten een nieuwe dependance gerealiseerd, naast het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Een bijzondere locatie, met aan de ene kant een rustige groene omgeving met bomen en een weiland, en aan de andere kant het ziekenhuis en de drukke stad. Het instituut is een tussenvorm van deze werelden: een villa in het groen. Vorm, schaal en transparante uitstraling geven het gebouw een eigen identiteit.
Het ziekenhuis is gebouwd volgens de principes van de 'Healing Environment': een comfortabele en rustgevende omgeving, waarin patiënten zich op hun gemak voelen. Binnen zorgen natuurlijke materialen, zoals hout en baksteen, voor een aangename sfeer. De entreehal heeft een dubbele verdiepingshoogte wat zorgt voor daglicht en uitzicht. Comfortabele banken en stoelen in warme kleuren geven de ruimte meer de uitstraling van een hotellobby dan de entree van een ziekenhuis. Zelfs in de bestralingsbunkers is rekening gehouden met de beleving van de patiënt. Zij kunnen hier controle uitoefenen op de omgeving, een belangrijk kenmerk van Healing Environment. Zo kunnen patiënten, voordat ze de bestralingsruimtes ingaan, zelf de kleur en de intensiteit van de led-verlichting instellen. Architectuur kan op deze wijze positief bijdragen aan de beleving van de patiënt.
Het gebouw weerspiegelt de openheid van de organisatie. De glazen gevel zorgt voor veel daglichtinval en zicht naar buiten. Geen benauwde wachtgebieden, maar open ruimtes die verbonden worden door het golvende dak. Uitzicht, ligging en verschil in plafondhoogte geven elke plek een eigen karakter. Ook de bestralingsbunkers in het hart van het gebouw zijn niet weggestopt, maar duidelijk zichtbaar als een monolitisch blok.