EGM architecten, SOR en Dura Vermeer bundelen krachten voor ouderenhuisvesting in Rotterdam
Nederland kampt met een tekort van ongeveer 900.000 woningen, waaronder starterswoningen, doorgroeiwoningen voor gezinnen en toekomstbestendige woningen voor ouderen. Ook in Rotterdam is er een groot tekort aan geschikte en betaalbare (huur)woningen voor ouderen. Naar verwachting zal in 2035 één op de vier huishoudens in Rotterdam bestaan uit 65-plussers. De meeste van deze ouderen zullen zelfstandig blijven wonen, hetgeen betekent dat de stad en haar woningvoorraad nu al moeten worden aangepast om hierop voorbereid te zijn.
EGM architecten draagt actief bij aan het vinden van oplossingen voor dit huisvestingsvraagstuk en ondersteunt de ambitie van SOR om de komende jaren 2.000 geschikte en betaalbare ouderenwoningen toe te voegen in Rotterdam. Gezien de schaarste aan bouwgrond, is het doel om zo veel mogelijk binnen bestaande complexen nieuwe woningen te creëren. Een manier om de stad te verdichten is het optoppen van het seniorencomplex De Klapwiek. Dit houdt in dat er een extra woonlaag op het bestaande gebouw wordt geplaatst. De nieuwe woningen vallen in de sociale huursector en dragen zo bij aan de beschikbaarheid van betaalbare huisvesting voor ouderen.
Bij het optoppen van De Klapwiek maken we gebruik van innovatieve bouwmethoden om snel en efficiënt extra woningen te creëren. Dit project dient als een voorbeeld voor toekomstige stedelijke verdichtingsprojecten, waarbij bestaande gebouwen worden uitgebreid om aan de groeiende vraag naar woningen te voldoen zonder extra bouwgrond te benutten.
Video: © Dura Vermeer
De nieuwe woningen zijn speciaal ontworpen voor ouderen die zelfstandig willen blijven wonen en zijn levensloopbestendig, met voorzieningen zoals een drempelloze entree en een ruime badkamer. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het innovatieve Smart Box-concept 'Blokje Op' van Dura Vermeer. Dit concept bestaat uit modules met natte groepen en installaties die prefab worden geproduceerd en als één geheel op het dak worden geplaatst, hetgeen de bouwtijd aanzienlijk verkort. Dit versnelt de realisatie van toekomstbestendige woningen voor ouderen en helpt de stad voorbereiden op de groeiende vraag naar passende huisvesting. De woningen zijn niet alleen energiezuinig, maar ook modulair en prefab gebouwd in hout, met minimale overlast voor de huidige bewoners tijdens de bouw.
De keuze voor prefab houten constructies benadrukt de focus op duurzaamheid en circulariteit. Deze bouwmethode vermindert niet alleen de bouwtijd, maar minimaliseert ook de milieu-impact. Bovendien biedt het flexibiliteit voor toekomstige aanpassingen en hergebruik van materialen.
De samenwerking tussen EGM architecten, SOR en Dura Vermeer is een schoolvoorbeeld van hoe verschillende partijen gezamenlijk kunnen bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen. Door onze expertise te bundelen, creëren we oplossingen die niet alleen voldoen aan de huidige woningbehoefte, maar ook voorbereid zijn op toekomstige veranderingen.
EGM architecten: Willemineke Hammer, Roemer Pierik, Willeke Smit, Adam Petroczki, Andre van Die, Emiel Hofman, Frank van Soest, Gary Cornel, Hans de Man, Ido Holkamp, Jack Heskens, Johno Peters, Joost Bonnier, Leo Visser, Rik van Rijckevorsel, Rosanne Alkema, Stefan de Kruijf, Toon van Boksel
Samenwerking: SOR, Dura Vermeer