Studie Centre Hospitalier Universitaire Nantes

Het Ziekenhuis van de Toekomst

Centre Hospitalier Universitaire, Nantes (Frankrijk)

Het Ziekenhuis van de Toekomst

1 / 11

2 / 11

3 / 11

4 / 11

5 / 11

6 / 11

7 / 11

8 / 11

9 / 11

10 / 11

11 / 11

X

In Nantes bevinden zich verschillende zorginstellingen verspreid over de stad. De opdrachtgever, Centre Hospitalier Universitaire de Nantes, wil deze samenvoegen in het hart van het stedelijk ontwikkelingsgebied op het Île de Nantes, gelegen aan de Loire rivier. Het samenvoegen van deze zorginstellingen heeft een van de grootste ziekenhuizen in Europa tot gevolg, met een totaal vloeroppervlak van 290.000 vierkante meter.

Voor dit nieuwe ziekenhuis heeft de opdrachtgever een zeer progressief gebouw voor ogen. Het gebouw moet naadloos kunnen anticiperen op herindeling, hergebruik en herconfiguratie en in de toekomst gemakkelijk uit te breiden zijn. Deze visie inspireerde de opdrachtgever om voor deze opgave op zoek te gaan naar ‘best practices’ in Europa. In het afgelopen decennium hebben Nederlandse ziekenhuizen vele nieuwe standaarden gezet door innovatieve concepten toe te passen voor patiëntgerichte zorg, flexibiliteit in gebouw en proces, healing environment en scheiding van front- en backoffice voor poliklinieken. Door EGM architecten ontworpen ziekenhuizen zoals het Erasmus Medisch Centrum en het Jeroen Bosch Ziekenhuis, zijn toonaangevend en worden regelmatig bezocht door vertegenwoordigers van ziekenhuizen uit Europa en daarbuiten. Om deze reden is EGM architecten geselecteerd om een ontwerp te maken voor het nieuwe CHU in Nantes. EGM architecten heeft dit ziekenhuis in samenwerking met KAAN architecten uit Rotterdam, en Pranlas-Descours Architect & Associates uit Parijs ontworpen.

 

Om in te spelen op huidige ontwikkelingen en uitdagingen binnen de gezondheidszorg vereist het ontwerpen van het Ziekenhuis van de Toekomst een nieuwe ontwerpstrategie. Dit ziekenhuis behoeft een slim systeem dat continu kan blijven functioneren en zich kan blijven ontwikkelen. Het moet zodanig ontworpen worden dat het gebouw zelf als een drager kan fungeren wat op meerdere manieren ingevuld kan worden. Dit is noodzakelijk om de voortdurend veranderende medische ontwikkelingen bij te kunnen houden. Modulair ontwerpen is hierbij een belangrijke voorwaarde tot succes; een modulair ontwerp kan als kader worden gebruik dat de ontwikkeling van verschillende processen toestaat. Deze aanpak verzekert dat het aanpassen van de ‘software’ van medische processen niet gelimiteerd wordt door de ‘hardware’ van het gebouw. Het vergroten van de capaciteit van het ziekenhuis zonder het gebouw te vergroten is een essentieel onderdeel van ons ontwerp.

 

Wij zijn ervan overtuigd dat het ontwerp van het Ziekenhuis van de Toekomst gebaseerd moet zijn op een modulariteit van onder andere gebouwonderdelen, constructie, logistiek, functionele indeling en ruimten. Hiermee creëren wij een systeem dat een continue ontwikkeling van connectiviteit, samenwerking en workflows toestaat, niet alleen voor het nieuwe ziekenhuis, maar ook voor de medische campus waar het deel van uitmaakt. Samenwerking speelt een zeer belangrijke rol in de toekomst van de gezondheidszorg. Dit zal resulteren in eenvoudige en begrijpbare gebouwen. Hierdoor kan in het Ziekenhuis van de Toekomst de focus integraal verlegd worden naar de patiënten en hun behoeften. Het Ziekenhuis van de Toekomst is een patiëntgericht ziekenhuis.

 

Ons ontwerp voor het nieuwe CHU is gebaseerd op een modulair systeem, geïmplementeerd in alle facetten van het ziekenhuis. De verdeling van het ziekenhuis in het Electieve-, Wetenschappelijke- en Acute Ziekenhuis creëert een overzichtelijke en gebruikersvriendelijke omgeving voor zowel publiek als voor personeel. Door deze indeling blijven de verschillende logistieke stromen binnen het ziekenhuis gescheiden waardoor ze zeer efficiënt kan functioneren. De interne routing van het ziekenhuis wordt begeleid door diverse structurele elementen; het gebruik van de assen, logistieke kernen, modulaire units en patio’s gecombineerd zorgen voor een slim en overzichtelijk gebouw voor al zijn gebruikers. Dit vraag gestuurde systeem maakt het mogelijk de hoogste kwaliteit en efficiëntie te behalen, voor nu en in de toekomst.

 

In samenwerking met

KAAN architecten, Pranlas-Descours Architect & Associates

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!