Herlaarhof, jeugdpsychiatrisch centrum

Vanbuiten en vanbinnen een fijne plek om te wonen en werken, Vught

Vriendelijke houten huisjes met zinken daken als tijdelijk thuis

Rust, huiselijkheid, herkenbaarheid en veiligheid waren de uitgangspunten voor het ontwerp van dit expertisecentrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie.

1 / 6

2 / 6

3 / 6

4 / 6

5 / 6

6 / 6

X

Een tijdelijk thuis voor kinderen en jongeren met de meest ernstige psychische aandoeningen. Dat biedt de nieuwbouw van Herlaarhof, expertisecentrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Zorgpark Voorburg in Vught. In de vorm van vriendelijke en warme houten huisjes met zinken daken, die ogen als een overzichtelijke gemeenschap en de kwetsbare jeugdigen geborgenheid en vertrouwen biedt. In samenspraak met de medewerkers en de jonge cliƫnten van Herlaarhof ontwierp EGM een gebouw met een huiselijke uitstraling, zowel vanbinnen als vanbuiten. Heel gewone huizen voor een bijzondere doelgroep.

Extra aandacht voor privacy

Herlaarhof – onderdeel van Reinier van Arkel – helpt kinderen en jongeren van 0 tot en met 23 jaar die (complexe) problemen hebben thuis, op school of in het contact met leeftijdsgenoten. Deze kwetsbare doelgroep heeft meer ruimte en privacy nodig dan gemiddeld. In het ontwerp waren rust, huiselijkheid, herkenbaarheid en veiligheid dan ook de uitgangspunten.
 

Wonen in een dorpse sfeer

De identiteitsloze paviljoens uit de jaren ’70 werden vervangen door vier geschakelde vier-onder-één-kapwoningen. Deze huizen met puntdaken ogen als een kruising tussen een vrijstaande vakantiewoning en een standaard woonhuis. Van een afstand lijken de gebouwen op een woonwijk of klein dorp, midden in een bos. De vorm en het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en metselwerk zorgen voor een vriendelijke en herkenbare uitstraling. Alle huizen hebben een eigen voor- en achtertuin en er is genoeg buitenruimte om te ontspannen.

 

Met dit ontwerp heeft EGM de beste omstandigheden geschapen voor een snelle terugkeer van de kinderen naar hun vertrouwde thuissituatie. En dat is waar het in ons werk uiteindelijk om draait


Rita van de Wouw, directeur Herlaarhof

 

Huiselijk interieurontwerp bespoedigt de behandeling

De huiselijke uitstraling voert ook de boventoon in het interieurontwerp. In plaats van stootvast materiaal is er bewust gekozen voor meer schadegevoelige materialen; in warme kleuren en met een vriendelijke en robuuste uitstraling. In niets doet deze omgeving denken aan een kille kliniek. Zo heeft elk huis 'heel gewoon' een eigen voordeur, een eigen slaapkamer met sanitair en gezamenlijke ruimtes zoals een zithoek, een keuken en een atelier. Alle techniek is zorgvuldig weggewerkt, blankhouten latten beschermen de kozijnen en deurposten. Ook is er genoeg ruimte voor de kinderen en jongeren om zich terug te trekken. Die afgeschermde rust bespoedigt de behandeling. Om de herkenbaarheid te vergroten, heeft ieder huis een eigen kleurstelling. Zo kunnen de jonge bewoners ‘hun’ huis makkelijk herkennen van buitenaf. Met als resultaat: een fijne plek om te werken en tijdelijk te wonen, en waar de jonge bewoners zich thuis voelen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!