Centraal Militair Hospitaal (CMH)

Zorg voor alle krijgsmachtonderdelen gebundeld onder één dak

Een plek met een herkenbaar en eigen gezicht

Het multifunctionele Centraal Militair Hospitaal is gemoderniseerd, verbouwd en uitgebreid om de verschillende aspecten van de militaire gezondheidszorg optimaal te huisvesten. Het is een herkenbare en vertrouwde omgeving waar militairen uit elk van de vier krijgsmachtsonderdelen zich thuis kunnen voelen. De eigen identiteit, kwaliteit, doelmatigheid en veiligheid spelen een belangrijke rol.

Bekijk het gehele project

1 / 12

2 / 12

3 / 12

4 / 12

5 / 12

6 / 12

7 / 12

8 / 12

9 / 12

10 / 12

11 / 12

12 / 12

X

Het Centraal Militair Hospitaal (CMH) levert topzorg aan militairen. Alles is gericht op de zorgvraag van de militair, waarbij gezondheid én inzetbaarheid centraal staan. De kernbegrippen kameraadschap, vertrouwen, gastvrijheid en een helder en licht gebouw staan daarbij centraal.

Uitbreiding en modernisering

Het CMH bevindt zich op het universiteitsterrein 'De Uithof'. Het gebouw, dat al in 1991 door EGM werd ontworpen, is via twee loopbruggen verbonden met het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht). Die loopbruggen benadrukken de nauwe samenwerking tussen de twee organisaties, zowel op medisch als op bestuurlijk gebied. De renovatie en uitbreiding waren noodzakelijk om extra diensten (o.a. het tandheelkundig centrum, de militaire geestelijke gezondheidszorg en de Militaire Bloedbank) in het ziekenhuis onder te brengen. Ook worden nu veranderde werkstructuren – zoals een nieuw policoncept – gefaciliteerd, en krijgen diverse recente inrichtingsinzichten een plek. Ruimtelijke oplossingen die aansluiten op de kernbegrippen van het CMH en de bestaande huisstijl.

 

Kernwaarden tastbaar gemaakt

Door het atrium open te breken, veel daglicht binnen te laten en vele individueel verschillende toevoegingen van de voorgaande jaren op te ruimen, weg te werken en te verleggen is het gebouw verbeterd en helder en efficiënter gemaakt. Door het interieurconcept met echte, vriendelijke en herkenbare materialen en kleuren consequent toe te passen, is het CMH weer een prettige werkplek en een welkome zorgzame omgeving voor de militair.

 

Hostmanship houdt ook in dat je probeert om alle afspraken en processen zo efficiënt mogelijk in te passen. Daar moet een gebouw mede in faciliteren

Dr. Jelle (A.H.) Bos, Commandant CMH, kapiteit-ter-zee-arts

 

De nieuwe indeling van de verdiepingen met verschillende (samen)werkconcepten, onderverdeeld in openbare, sociale en privégebieden biedt herkenbaarheid en vertrouwen. Daglicht kan tot diep in het gebouw binnendringen en er is volop uitzicht naar buiten. Er zijn heldere zichtlijnen en het is gemakkelijk om je in het gebouw te oriënteren. Vriendelijk ogende en strategisch geplaatste balies onderstrepen hostmanship (gastvrijheid), het bieden van een warm welkom. De balies zijn hetzelfde vormgegeven en gematerialiseerd, en zijn voorzien van een verschillend kleuraccent. Het maakt de oriëntatie intuïtief en reduceert daarmee het stressniveau. Het atrium is getransformeerd naar een warme, informele ontmoetingsplek. Robuuste houten puien geven de entree een herkenbare uitstraling en verbinden de betegelde en gebogen bouwdelen.

 

Maatwerk voor militairen

Het hele gebouw is gastvrijer gemaakt voor de militaire patiënt en zijn of haar thuisfront. Het is uitgebreid met 1.600 m² vloeroppervlakte en van binnen vrijwel geheel aangepast waarmee techniek, privacy en comfort sterk verbeterd zijn. In juni 2019 werd het vernieuwde ziekenhuis feestelijk heropend door koningin Máxima.

 

Fotografie: Rob van Esch

Mural centrale hal: Anuli Croon

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!