Transformatie van ziekenhuis naar zorgboulevard. Vanuit het thema 'zorg en gezondheid' zijn ziekenhuis en sportfaciliteiten hier letterlijk met elkaar verbonden door een boulevard met kantoren, woningen en winkels. De (zorg)gebouwen met ieder hun eigen karakter versterken de stedelijke uitstraling.
Bekijk het gehele projectHet nieuwe ziekenhuis vormt een belangrijk onderdeel van de stedenbouwkundige ontwikkeling van het gebied tot Gezondheidspark. Het park bestaat uit drie delen: de ziekenhuiszone, een multifunctionele sportzone en een boulevard, de Esplanade. Hierdoor is een nieuwe stadswijk ontstaan die jaarlijks 2,5 miljoen bezoekers trekt. Het ziekenhuis is de drijvende kracht achter dit concept.
Met vier locaties en één buitenpolikliniek is het Albert Schweitzer ziekenhuis de zorgpartner voor inwoners van de regio Zuid-Holland-Zuid. Het ziekenhuis werkt nauw samen met andere partners en biedt een breed scala aan (zorg)diensten, om invulling te geven aan hun missie 'zorg verlenen met hart en ziel'. Op de locatie Dordwijk heeft het ziekenhuis niet langer een autonome functie, maar vormt het onderdeel van een zeer divers zorgtraject. De nieuwbouw ondersteunt en symboliseert deze verandering.
Het bestaande ziekenhuis, voorheen het Merwede Ziekenhuis, is ingrijpend gemoderniseerd en uitgebreid tot zorgboulevard. Functies werden geherstructureerd en het karakter van het ziekenhuis veranderde van gesloten naar open. Zo is aan de noordzijde van het bestaande ziekenhuis een transparant plintgebouw ontworpen. Hierin bevinden zich specifieke ziekenhuisfuncties zoals de spoedeisende hulp, de poliklinieken, het kenniscentrum, een huisartsenpost en een dependance radiotherapie van het Erasmus MC - Daniel den Hoed. Vier losstaande gebouwen bovenop het plintgebouw bieden onder andere plaats aan een RIVAS zorghotel, een kantoorgebouw, het Da Vinci College en een GGD-kantoor. Het transparante gebouw verbindt de gebouwen tot één geheel en bevordert interactie tussen de verschillende gebruikers. In het verbindende bouwdeel speelt kleur een belangrijke rol in het interieur. De kleuren verlopen van warm geel en oranje bij het zorghotel naar koele tinten groen en blauw bij de afdeling radiotherapie. Door de transparante gevel is dit kleurverloop van buiten goed zichtbaar, dit versterkt de identiteit van de verschillende functies.
Ieder gebouw heeft een eigen karakter, een eigen identiteit. Juist die diversiteit zorgt voor een stedelijke uitstraling. Ook hier zijn voor de bakstenen gevels verschillende kleuren uit de Dordtse kleurenwaaier gebruikt, van okergeel tot donkerrood. Toch vormen de gebouwen door materiaalkeuze en detaillering één geheel. Ze zijn verbonden met het ziekenhuis maar hebben elk een eigen entree, waardoor herbestemming mogelijk is. De gebouwen passen binnen de structuur van het stedenbouwkundige masterplan. Het kantoorgebouw met de hoofdentree van het ziekenhuis, steekt ver boven alles uit en loopt parallel aan de Esplanade. De stedenbouwkundige positie van het kantoorgebouw markeert de hoofdentree van het ziekenhuis, waardoor bezoekers via de voetgangerspassage als vanzelfsprekend naar het ziekenhuis worden geleid. Een ziekenhuis dat het middelpunt vormt van een nieuwe wijk in een gebied dat nog volop in ontwikkeling is.