Nieuw fris uiterlijk voor Erasmus Huis Jakarta

Nederlands cultureel centrum kan moderne tentoonstellingen weer een podium bieden

EGM heeft samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken het nieuwe interieur voor het Nederlandse culturele centrum in Jakarta opgeleverd. Het Erasmus Huis, direct naast de Nederlandse ambassade gelegen, is een showcase voor Nederlandse cultuur met een focus op dans- en muziekvoorstellingen en tentoonstellingen.

Kernwaarden cultuurhuis

Het Erasmus Huis dankt zijn naam aan de Nederlandse humanist en filosoof Desiderius Erasmus, zelf een fervent reiziger. Het is deze onderzoekende blik naar buiten die het centrum biedt aan de lokale bevolking. Het in 1970 opgerichte centrum heeft na een verhuizing meerdere opknapbeurten ondergaan. De afgelopen jaren paste het culturele aanbod niet meer in de bestaande ruimtes en deed het interieur gedateerd en somber aan. Swartbol, Ambassadeur in Jakarta, zei bij de opening “We zijn begonnen met kleine discussiegroepen over wat we moesten doen: wat is onze visie, onze missie en wat zijn onze kernkwaliteiten. We wilden een sfeer creëren waarin we energie, transparantie en openheid tonen, de ruimtes moesten deze kernwaarden een plek geven”.

We wilden een sfeer creëren waarin we energie, transparantie en openheid tonen, de ruimtes moesten deze kernwaarden een plek geven

Rob Swartbol, Ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Jakarta

Renovatie brengt ruimtelijkheid

Tijdens de renovatie zijn wanden verwijderd, ramen toegevoegd en heeft het interieur met hedendaagse materialen en frisse kleuren een forse facelift gekregen. Door de ingrepen heeft het centrum weer de beschikking over ontvangst-, presentatie- en voorstellingsruimtes die aansluiten bij het culturele aanbod en de gewenste uitstaling. Erasmus Huis-manager Joyce Nijssen zei tijdens de opening dat het interieur met opzet vol staat met Dutch Design producten om zo de Nederlandse ontwerpscene te promoten.

 

Het publiektoegankelijke centrum heeft op de begane grond een foyer, een breed gesorteerde bibliotheek, catering en een expositieruimte. Boven bevinden zich een ruime tentoonstellingsruimte en het auditorium dat plaats biedt aan 350 gasten.

 

Beelden: Manual Jakarta - www.manual.co.id

2019.03.04