Revalidatiecentrum Magentazorg

Een gebouw dat beweging en zelfredzaamheid stimuleert

In Oudorp (NH) heeft Magentazorg een volledig nieuw revalidatiecentrum gekregen. De zorgverlener biedt met haar 1.700 zorgprofessionals zorg en ondersteuning aan op 12 eigen locaties en bij mensen thuis. Zowel in haar aanpak als bij het ontwerp van het nieuwe centrum staan het welzijn en geluk van haar cliƫnten en medewerkers voorop.

 

Stimuleren van beweging

Het nieuwe revalidatiecentrum bestaat uit 82 eenpersoonskamers met eigen badkamer. Daarnaast huisvest het centrum een centraal behandelcentrum, oefenruimtes, restaurant, woonkamers en kantoren. Het concept is gebaseerd op het stimuleren van beweging en daarmee het verbeteren van gezondheid en welzijn van cliënten en medewerkers. Het U-vormige gebouw is omringd door bomen en een groene tuin, die privacy biedt aan de cliënten en ook ingezet wordt in het revalidatieproces. Daarbij is de nieuwbouw qua schaal, vorm en materiaalkeuzes zorgvuldig ingepast in de omliggende woonwijk. De indeling is flexibel en daarmee aanpasbaar aan het gebruik waardoor in de toekomst zelfs andere vormen van verblijf een plek kunnen krijgen. Samen met de energiezuinige exploitatie wordt het revalidatiecentrum een gezond en duurzaam gebouw.

 

Zelfredzaamheid

In het ontwerp staan het herstel door beweging en de verhoging van zelfredzaamheid van cliënten centraal. Dit krijgt onder meer vorm in de centrale oefenzaal die zo is ingepast dat er al vanuit het entreegebied een glimp van de activiteiten wordt opgevangen, met respect voor privacy van de mensen. Het binnenplein en de aangrenzende oefentuin zijn direct vanuit de oefenruimte toegankelijk en stimuleren zo de variatie in oefening. Ook op de verdiepingen worden mensen geïnspireerd om te bewegen door lijnpatronen, kleurgradaties, daglichtspeling en uitzicht op de groene tuin. De tuin biedt rust en afwisseling aan de bewoners en is ook toegankelijk voor buurtbewoners. Die natuurlijke mengeling van cliënten en buurtbewoners draagt bij aan een spoedig herstel en vlotte terugkeer naar de eigen leefomgeving.

 

 

2020.01.28