Mariëlle Teesseling en Paula Morssink over de nieuwbouw van Revalidatiecentrum Magentazorg

‘Het voelt als een cadeau dat we in dit gebouw mogen werken’

De aanleg van de buitenruimte is nog in volle gang, maar dat nemen directeur Mariëlle Teesseling en coördinerend verpleegkundige Paula Morssink voor lief. “Pas nu we in de nieuwbouw aan het werk zijn, realiseren we ons hoe gedateerd het oude gebouw was".

In het nieuwe revalidatiecentrum van Magentazorg in Oudorp is het herstelproces van de 82 revalidanten leidend. Alles is gericht op bewegen in een prettige en gezonde omgeving. Teesseling: “Op de naastgelegen plek van de oudbouw komt straks een grote, groene oefentuin. Samen met dit gebouw schept het de voorwaarden voor een fijn herstel; het verzacht de vervelende omstandigheid van revalideren.”

 

Trots op het gebouw

Het verschil tussen oud en nieuw is groot, ervaart Morssink: “De oudbouw dateert uit 1973 en er lagen vier of zes revalidanten op één zaal. We gebruikten kledingkasten als roomdividers, het sanitair werd gedeeld. Het was geen gebouw meer waar we trots op konden zijn. En dat trotse gevoel hebben we hier wel heel sterk. Met opgeheven hoofd leiden we nieuwe revalidanten rond en brengen we hen na opname naar hun kamer.”

 

Nacht doorslapen

Teesseling: “Een van de opvallendste dingen na de verhuizing was dat de medewerkers aangaven dat er heel veel rust was gekomen. Er is meer ruimte, meer licht en overal heb je vrij zicht. En ook het feit dat iedereen een eigen kamer met sanitair heeft, brengt zoveel. Dat hadden we van tevoren niet zo in beeld.” Morssink, lachend: “De eerste nacht dachten we dat er wat mis was met het nieuwe oproepsysteem. De revalidanten sliepen allemaal door, terwijl we gewend waren om een paar keer per nacht naar een cliënt toe te moeten. Die nacht zijn we maar extra gaan checken in de kamers of alles wel in orde was. En die rust is gebleven.”

 

We merken dat dit duurzame gebouw met hedendaagse technologie uitnodigt om hier te komen werken

 

In alle rust zelf oefenen

De rust in het gebouw stimuleert revalidanten ook om te bewegen. Morssink: “Medewerkers ervaren meer rust om bijvoorbeeld aan de wastafel te oefenen met revalidanten. Ze voelen zich minder opgejaagd, nu er geen anderen wachten in de zaal. We kunnen hier beter ons werk doen. Daarbij voelen de revalidanten zich vrijer om in hun eigen tijdelijke omgeving zelf dingen uit te proberen.” Teesseling: “De lange gangen zijn wijds en lopen smaller toe. De aanzet om te wandelen door de aangegeven meters op de vloer is erg aanwezig.”

 

Trainingstoestellen in het zicht

Op de tweede verdieping ligt de therapieruimte, die de medewerkers het ‘penthouse’ noemen. Morssink: “De wanden zijn van glas, waardoor je vanaf de gang alle trainingsapparatuur ziet staan en dus ook de revalidanten die bijvoorbeeld oefenen op de hometrainer. Dat nodigt uit om zelf ook te bewegen. Terwijl je oefent, kijk je uit op de omliggende groene omgeving. Van welke kant je ook komt, deze behandelruimte ligt altijd in het zicht. Nu het gebouw er staat, zie ik wat het effect is van dit ontwerp van het revalidatiecentrum. Alles draait om het stimuleren van sport en beweging.”

 

Eerder zien wat iemand wel of niet kan

Dankzij de nieuwbouw hebben de medewerkers volgens Morssink ook sneller door of iets wel of niet lukt. “Revalidanten kunnen op hun kamer langer hun eigen gang gaan. Eerst bleef je erbij staan, of gaf je aanwijzingen terwijl je ondertussen ook met iemand anders bezig was op de zaal. Nu kunnen ze in alle rust oefenen, en zie je sneller wat een revalidant thuis zelf kan en wat nog niet. Daarop passen we de revalidatiedoelen aan.” Teesseling: “Voorheen kwamen we op de zaal met koffie en thee. Nu kunnen de revalidanten zelf koffie halen in de pantry, en dat verwachten we ook, want thuis moet je dat ook zelf doen. Het is een klein voorbeeld, maar met deze gedachtegang is het gebouw wel ontworpen.”

 

Aantrekkelijke duurzame werkplek

De synergie tussen de verschillende afdelingen is in het nieuwe gebouw vergroot. Morssink: “De onderlinge samenwerking is sterk verbeterd. Het is vanzelfsprekender en makkelijker om elkaar te helpen. En met nieuwe technologie kunnen we elkaar eenvoudig om hulp vragen als het nodig is.” Daarbij heeft de nieuwbouw een positief effect op de werving van nieuwe medewerkers. Morssink: “We merken dat dit gebouw uitnodigend is. Het is trendy qua uitstraling, en we beschikken over hedendaagse technologie inclusief hulpmiddelen zoals tilliften.” Teesseling: “Het is een fijne, lichte werkomgeving met alle faciliteiten die je werk veraangenamen. Ook is het een duurzaam gebouw, wat met name jonge mensen aanspreekt. Dat we in dit toekomstbestendige gebouw mogen werken, voelt als een cadeau.”

 

Maud van Gennip, tekstschrijver en copywriter, sprak met Mariëlle Teesseling en Paula Morssink in januari 2023

Project: Revalidatiecentrum Magentazorg

Portretfoto: Richard Rood