EGM deelt haar visie over het ontwerp van morgen

EGM architecten verzorgt masterclass voor toekomstige BIMmers

“De opdrachtgevers van morgen zijn jullie”, met die uitspraak benadrukte ICT-expert Patrick Tak het belang van de zogenaamde ‘mind-change' mbt de trends en ontwikkelingen in de architectuur. “Onze kinderen vinden het heel normaal dat ze hun toekomstige huis met een 3D-bril kunt zien. Sterker nog, ze verwachten dit.”

Patrick Tak, BIM-manager Martijn Schuil en Teneré Middelhoek hebben gisteren, 2 oktober, namens EGM architecten een masterclass verzorgd op de BIM Onderwijsdag met als thema 'Slimmer ontwerpen dankzij digitalisering: BIM als centrale database voor VR, AR, Gaming, Parametrisch -en Generative Design'.

 

De aanwezigen kregen een kijkje in de (toekomstige) keuken van BIM, want hoe komt zo'n slim ontwerp precies tot stand? Door gestructureerde data als basis van het ontwerpproces in te zetten ontstaat een centrale databank die betere ontwerpen genereert, maar ook voor allerlei apps en games ingezet kan worden. Toekomstige opdrachtgevers kunnen hierdoor een gebouw testen voordat het gebouwd is. Reductie van eventuele faalkosten is een direct gevolg omdat het ontwerp tijdig aangepast kan worden en op basis van eenduidige structuur de aannemende partijen kan voeden met consistente en bruikbare data.


Hierdoor verschuift de rol van een toekomstige BIMmer, want naast het bedenken van bouwkundige details, wordt er ook data-technisch veel verwacht. Advies van Martijn Schuil was dan ook: 'Zorg dat je naast je architectonische oog en je bouwkundige kennis de wereld van ICT leuk vindt en snapt hoe dat werkt. Ontwerp sámen van de computer, maar laat deze jou niet vervangen. Dan ontstaat er een beter ontwerp. Het ontwerp van morgen.'

 

Benieuwd naar de presentaties van Patrick, Martijn en Teneré? Vraag ze aan via communicatie@egm.nl