Erasmus MC in Bouwen aan de Zorg

'Om de norm te ontstijgen zijn architecten én opdrachtgevers nodig die anders denken.'

Willemineke Hammer, architect en partner bij EGM, over anticiperen en innoveren als randvoorwaarde voor een duurzaam ontwerp. Of zoals Liesbeth van Heel, projectsecretaris Nieuwbouw Erasmus MC, het noemt: 'in beton gegoten flexibiliteit'.

Langlopende bouwprojecten in de hoogtechnologische ziekenhuiszorg krijgen te maken met diverse uitdagingen. Met inbegrip van het ontwerpproces neemt de realisatie van het nieuwe Erasmus MC bijvoorbeeld zo'n vijftien jaar in beslag. In een continu proces wordt een geheel nieuw ziekenhuis, gebouwd, terwijl de sector met ingrijpende systeemwijzigingen en medisch-technologische ontwikkelingen te maken krijgt. Hoe gaat de ziekenhuisorganisatie hiermee om?

Zelfkennis ontwikkelen als opdrachtgever; die kennis willen we ook delen met anderen.

Liesbeth van Heel, projectsecretaris Nieuwbouw Erasmus MC 

 

De keuze voor geconcentreerde nieuwbouw op de bestaande locatie van het Erasmus MC - een intensief gebruikt terrein in hartje Rotterdam - leidde vanaf 2003 tot de herontwikkeling en gedeeltelijke  hoogbouw tot 120 meter. De menselijke maat van de nieuwbouw moet vooral worden gevonden in een verbeterde verblijfskwaliteit en een verbeterde oriëntatie, op basis van hoge ruimten en daglichtrijke verblijfsgebieden.

 

Willemineke Hammer: "Om de norm te kunnen ontstijgen, zijn architecten én opdrachtgevers nodig die anders kunnen en willen nadenken over hun opdracht. Met een eigen Research & Development afdeling gaat EGM verder dan de traditionele manier van denken. Met ervaren én jonge architecten met diverse achtergronden, die niet alleen bouwkunde maar bijvoorbeeld ook filosofie hebben gestudeerd. Zo kunnen we vanuit onze passie, met behulp van innovatie en techniek, architectuur steeds menselijk blijven maken."

Research & Development is voor een architectenbureau vrij uniek. R&D is naar ons idee essentieel om onze opdrachtgevers te helpen om duurzaam te bouwen.

Willemineke Hammer, architect en partner bij EGM

 

Willemineke Hammer: "Succesvol ontwerpen en bouwen vergt proactieve research en kennis van de effecten van de gebouwde omgeving, organisatie en menselijk gedrag op het welbevinden van patiënten, mantelzorgers en zorgprofessionals. Van mensen en middelen tot regelgeving, processen en financiering. Een uitdagend beroep in een steeds sneller veranderende zorgsector." 

 

(Bron Bouwen aan de Zorg, nr 6)