Een plek voor politiek debat. Voor dienstverlening. Vanwege die betekenis en rol is ingezet op een sterke binding met de omgeving: het stadscentrum en de snelweg
Het stadhuis van Waalwijk is een karakteristiek gebouw dat duidelijk twee gezichten heeft. Het is vriendelijk en gastvrij voor de lokale bevolking, en ook een krachtige blikvanger voor voorbijgangers op de snelweg A59. Dit volgde uit een stedenbouwkundige analyse van de locatie van het gebouw, grenzend aan het stadscentrum. In het stadhuis is de gemeentelijke dienstverlening, die voorheen op vijf verschillende locaties was gevestigd, in één gebouw gecentraliseerd.
Als plek voor politieke debat en dienstverlening speelt het Stadhuis een belangrijke rol in de lokale gemeenschap. Daarom is er veel aandacht besteed aan de verbinding met de omgeving, aan de rand van het stadscentrum. De helderoranje prefab-bakstenen gevel maakt het gebouw tot een robuust, sculpturaal baken, en verwijst naar het oude Krophollercomplex. De opvallende, ietwat scheve hoektoren aan de snelwegkant is een knipoog naar de koepel van de monumentale kerk St. Jan de Doper, en heeft zes verdiepingen met een overstek, hetgeen het gebouw een dynamische uitstraling geeft.
Aan de zijde van het stadscentrum sluit het nieuwe stadhuis aan op de historische bebouwing met een bescheiden hoogte van drie verdiepingen. De ruime stadshal in het gebouw doet denken aan een plein, dankzij overvloedig daglicht dat door glazen lichtstraten en gevels naar binnen stroomt. Hierdoor ontstaat een reeks binnen- en buitenpleinen die het stadhuis en de stad met elkaar verbinden, van de Markt tot in de stadshal.
Het grootste compliment dat hem gemaakt kan worden over het stadhuis? "Dat Waalwijkers naast de Sint Jan en het Krophollercomplex straks ook vol trots het nieuwe stadhuis noemen als hen wordt gevraagd wat typisch Waalwijks is.”
Burgemeester Kleijngeld
De raadszaal op de eerste verdieping maakt met zijn grote glazen gevel het politieke debat van buitenaf zichtbaar en biedt inspiratie met een prachtig uitzicht op de stad. De stadshal en overloop bieden gelegenheid voor recepties en exposities, waardoor het stadhuis bruisend en levendig wordt. De met leer beklede wand tussen de publiekshal en de raadzaal verwijst naar de lokale ambachtelijke historie.
Dit markante gebouw geeft het centrum nog meer uitstraling. Maar het doet meer. Het draagt ook bij aan de verbinding van het centrum met de Taxandriazone”
Wethouder Heuverling
Duurzaamheid is geïntegreerd in het ontwerp met betonkernactivering voor verwarming en koeling, koude- en warmteopslag in de bodem en compacte bouw rondom de stadshal. Dit levert zowel energiebesparing als een groter welzijn van de gebruikers op.