Rosa Spier Huis, Laren

Een leven lang kunst: unieke vervlechting van wonen, werken, cultuur en zorg

Met kunst en natuur midden in het leven staan

Het Rosa Spier Huis biedt kunstenaars en wetenschappers een fijne plek om blijvend hun passie uit te oefenen.

1 / 21

2 / 21

3 / 21

4 / 21

5 / 21

6 / 21

7 / 21

8 / 21

9 / 21

10 / 21

11 / 21

12 / 21

13 / 21

14 / 21

15 / 21

16 / 21

17 / 21

18 / 21

19 / 21

20 / 21

21 / 21

X

Het Rosa Spier Huis is 1969 ontstaan in Laren als een woon- en werkgemeenschap voor kunstenaars en wetenschappers. Het roemruchte huis heeft op een nieuwe locatie in een nieuw ensemble van gebouwen een plek gekregen waar inspirerend wonen en werken de boventoon voeren. Tegelijkertijd wordt op hoog kwalitatief niveau persoonlijke zorg geboden aan hen die dit nodig hebben.

Balans tussen gemeenschappelijkheid, privacy en kleinschaligheid

Het Rosa Spier Huis is befaamd en geliefd. Dit komt zowel door de vermaarde harpiste, initiator en naamgever Rosa Spier als bekende (oud)bewoners zoals Marten Toonder, M.C. Escher en Caroline Kaart. Het nieuwe huis is met 137 levensloopbestendige woningen beduidend groter geworden en biedt plek aan kunstenaars van uitdrukkelijk alle leeftijden. Het centrale cultuurhuis, de appartementen en de zorgwoningen zijn met elkaar verbonden en zelfstandig te onderscheiden. Hiermee is een balans gevonden tussen de gewenste gemeenschappelijkheid, privacy en een zekere kleinschaligheid.

 

Een natuurrijke plek voor alle leeftijden

In de afzonderlijke gebouwen en de doorlopende verbindende route staan kunstbeleving en -beoefening centraal. Bewoners en medewerkers kunnen elkaar opzoeken via de wandelpaden in de tuin. De bestaande groene omgeving is heel bewust en integraal onderdeel van het ensemble gemaakt. Het biedt het Rosa Spier Huis een hoogwaardige natuurinclusiviteit waarmee voor de bewoners en medewerkers een inspirerende en vooral gezonde leefomgeving is ontstaan. Interieur en exterieur lopen in elkaar over door individuele en gezamenlijke terrassen, pergola’s en transparante verbindingen. Hierdoor valt daglicht maximaal binnen en is er van binnenuit overal contact met de natuur. In die natuur kreeg de originele vijver een prominente plek. Daaromheen en tussen de behouden bomen zijn de gebouwen in het landschap gedrapeerd. Zij omarmen de prachtige groene binnentuin die bij mooi weer plek biedt aan optredens en voordrachten.

 

Zorg in een fijne, herkenbare en kunstzinnige woonomgeving

Het centraal gelegen cultuurgebouw is het visitekaartje van het Rosa Spier Huis. Hier leidt de uitnodigende hoofdentree bewoners en bezoekers naar de Anna Stibbe concert- en theaterzaal, de expositieruimte, het grand café en – verdeeld over twee verdiepingen – de studio’s en ateliers. Grenzend aan het cultuurgebouw bevinden zich de twee zorgvleugels. In deze 45 woonzorgappartementen krijgen bewoners intensievere zorg. Een twintigtal appartementen zijn specifiek bestemd voor bewoners met dementie. Achter de zorgafdeling en aan de andere zijde van het cultuurhuis liggen in totaal 92 in oppervlakte variërende appartementen, verdeeld over vier compacte woongebouwen: De Musicus, De Beeldhouwer, De Schilder en De Schrijver. Daar wonen bewoners zelfstandig. Zij hebben een tuin, een balkon of dakterras en – naar behoefte – extra ondersteuning, dienstverlening en zorg. Overal en altijd staat de autonomie van de bewoner voorop, wat het gebouw faciliteert en ondersteunt. Iedereen is vrij in wat hij of zij wil doen. Zo is roken toegestaan en zijn huisdieren welkom. In de woningen, zorgappartementen, gemeenschappelijke ruimtes en buiten in de tuin zijn kunstwerken van de (oud)bewoners prominent aanwezig. Zij bieden een continue inspiratiebron en maken van het huis een fijne en herkenbare plek om te wonen.

 

We zijn ooit gestart als een woon- en werkgemeenschap, maar de laatste jaren kwam de nadruk steeds meer te liggen op de zorg. Hier, in dit nieuwe huis, zie je die oorspronkelijke gedachte weer terugkomen

Karin Annaert, directeur-bestuurder Rosa Spier Huis 

 

Uniek huis voor kleurrijke bewoners

Het op vanzelfsprekende wijze vervlechten van wonen, werken, zorg en kunst in een parkachtige omgeving maakt het ontwerp van het Rosa Spier Huis bijzonder. In het ontwerp staat niet zozeer wonen of zorg voorop. Het gebouw stelt bewoners vooral in staat het gewone leven te continueren, met behoud van autonomie én ondersteuning van het kunstenaarschap. Het cultuurzorghuis is uniek in de wereld en exemplarisch in het huidige tijdsgewricht en gedachtengoed over ouder worden: een plek waar je zelfstandig kan blijven wonen, jezelf kunt zijn en een waardevol en fijn leven kunt leiden met gelijkgestemden.

 

Voor de nieuwbouw van het Rosa Spier Huis werkte EGM architecten samen met Slokker Bouwgroep, Melior Real Estate, Sheryl Leysner interior architecture en voor het landschapsontwerp met Studio Redd.

 

Fotografie: Scagliola+Brakkee, Sheryl Leysner (theater)

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!