OLVG Hotfloor Oost

Grootschalige renovatie/transformatie van OK-complex, Amsterdam

Strategische renovatie voor continuïteit van zorg en duurzaamheid

Binnenstedelijke renovatie met minimale verstoring

Bekijk het gehele project

1 / 4

2 / 4

3 / 4

4 / 4

X

Het OLVG Oost in hartje Amsterdam ondergaat een omvangrijke renovatie en transformatie. Deze ingreep is noodzakelijk om het ziekenhuis toekomstbestendig te maken en de bedrijfsvoering te garanderen. EGM heeft binnen de complexe stedelijke context en met oog voor veiligheid en duurzaamheid een strategisch renovatieplan ontwikkeld dat continuïteit van zorg, operationele zekerheid en maatschappelijke relevantie combineert.

 

Strategische keuze voor renovatie

De keuze om binnen de bestaande contouren te renoveren is ingegeven door de beperkte beschikbare ruimte en de noodzaak om de zorgprocessen ononderbroken door te laten gaan. Uit diverse scenario’s – variërend van volledige nieuwbouw tot beperkte renovatie – bood deze aanpak de grootste garantie op 100% bedrijfscontinuïteit en veiligheid. EGM heeft hierbij nadrukkelijk gekeken naar factoren als patiëntveiligheid, logistieke efficiëntie, duurzaamheid, en een healing environment voor personeel en patiënten. Het OK-complex is geen onpersoonlijke klinische omgeving meer, en is veel meer een werkomgeving met sfeer en een eigen Amsterdamse uitstraling.

 

Innovatieve ontwerpoplossingen

Om de renovatie mogelijk te maken zonder verstoring van de zorgprocessen, ontwikkelde EGM een minutieus doordacht ‘schuifplan’. Startend met twee nieuwe hybride OK’s, die werden gerealiseerd in het atrium. Hierbij is slim gebruik gemaakt van voorheen onbenutte ruimte. De OK’s zijn ontworpen als 'zwevende wolken', bekleed met gerecycled PET-vilt voor geluidsdemping en visuele lichtheid. Daglichttoetreding via ramen draagt bij aan een gezond dagritme voor zowel personeel als patiënten.

 

Flexibiliteit en tijdelijke voorzieningen

Tijdens de renovatie is gekozen voor toevoegen van extra vierkante meters door een tijdelijk gebouw te realiseren, waarin essentiële functies zoals verkoever, kleedruimten en steriele voorraden werden ondergebracht. Dit tweelaagse volume, strategisch gepositioneerd in een binnentuin, bood de benodigde buffercapaciteit en zorgde ervoor dat de bouwwerkzaamheden geen invloed hadden op de zorgcapaciteit. Dankzij stof- en luchtdichte wanden bleef de hinder tot een minimum beperkt.

 

Gezonde en inspirerende omgeving

Bij het ontwerp lag de focus op het creëren van een mensgerichte en gastvrije omgeving. De nieuwe OK’s en bijbehorende logistieke gangen zijn geïnspireerd door de Amsterdamse omgeving, met kleuren die verwijzen naar grachtenpanden en kunstwerken van toonaangevende Amsterdamse kunstenaars. Dit geeft elke ruimte een eigen identiteit en maakt de omgeving intuïtief en herkenbaar voor het personeel.

 

Duurzaamheid en groen

Bovenop het vernieuwde gebouw werd een nieuwe techniekverdieping gerealiseerd met een groenbegroeide gevel. Het dak biedt ruimte voor ontspanning, met beplanting die bijdraagt aan een rustige en natuurlijke sfeer. Deze buitenruimte biedt het personeel een plek om even aan de hectiek te ontsnappen. En als beeldbepalend gebouw in een woonomgeving, biedt de gevel nu een prettig aanzicht voor omwonenden in de buurt.

 

Waardevolle resultaten

De renovatie van het OLVG Oost laat zien dat complexe transformaties in een 24/7 ziekenhuisomgeving mogelijk zijn zonder dat de zorgcontinuïteit in gevaar komt. De gekozen aanpak heeft geresulteerd in een veilig, efficiënt en duurzaam ziekenhuisgebouw, waarin patiënten en personeel profiteren van een gezonde en goed doordachte omgeving. Deze ingreep bewijst dat binnenstedelijke renovaties niet alleen haalbaar zijn, maar ook maatschappelijke en economische meerwaarde bieden.

 

Team

EGM architecten: Erik Pijnacker, Joost Bonnier, Leo Visser, Marijke Veryser, Thomas Brouwer

Samenwerking: CCG, OLVG, Roubos OK Expertise, RHDHV

 

Fotografie: RGB producties

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!