Masterplan Radboudumc

Duurzame campus waarop zorg, onderwijs en onderzoek met elkaar verbonden zijn, Nijmegen

Vernieuwbouw van ziekenhuis naar hightech campus

Een significante impact op de gezondheidszorg. Een visie die het Radboudumc verwezenlijkt met de realisatie van het grootse masterplan 2020-2040. Op de nieuwe medische en onderwijscampus draait alles om aantoonbare kwaliteit, persoonsgerichte zorg, doelmatigheid en duurzaam samenwerken. Voor een betaalbare gezondheidszorg, nu en later.

Bekijk het gehele project

1 / 1

X

Het Radboudumc bouwt aan de toekomst. Met een gedurfde herordening van de complete campus waarop zorg, onderwijs en onderzoek een plek hebben en met elkaar verbonden zijn. Het resultaat: betere zorg, slimmere zorgprocessen en meer autonomie voor de patiënt in een duurzame, innovatieve en helende zorgomgeving.

Bouwen en slopen terwijl alles gewoon openblijft

Radboudumc zet in op een nieuwe manier van samenwerken, waardoor er compacter gebouwd kan worden. Met slimme technologie als uitgangspunt. Bouwen op het campusterrein blijft puzzelen. Zo is het plan in fasen gerealiseerd, waarbij sloop en bouw elkaar afwisselden. Het uitgangspunt: het intact laten van de functionele, logistieke en technische infrastructuur. Een ingewikkelde puzzel die EGM als architect vakkundig legt.

Nieuwe stedenbouwkundige structuur

Vanaf 1950 is het ziekenhuisterrein in ontwikkeling. In de jaren negentig ontstond het besef dat een grootse herstructurering noodzakelijk was voor een efficiënt ziekenhuis. Een gedurfd plan, waarvoor EGM in 1994 een nieuwe stedenbouwkundige structuur opzette. In deze structuur concentreerden de ziekenhuisgebouwen en medische faculteitsgebouwen van de Radboud Universiteit zich rondom het centrale Geert Grooteplein en werd het totale vloeroppervlak van het Radboudumc gereduceerd van 480.000 m² tot 380.000 m². Pure winst. De eerste stap was de bouw van de ondergrondse parkeergarage met een groot grasveld op het dak.

Met in totaal 100.000 m² minder beschikken we over compactere afdelingen, universele en dus uitwisselbare oplossingen, laboratoria met gedeelde faciliteiten en de modernste technieken

René Bleeker, directeur Projectbureau Bouwzaken Radboudumc

Stap naar kenniscentrum voor complexe technische zorg

Om tegemoet te komen aan moderne eisen, trends en ontwikkelingen vond er in 2014 een herijking van het masterplan plaats. Door flexibel mee te bewegen met het veranderende zorglandschap ontstond een hoogwaardige campus waar de beste topzorg en de slimste technologie elkaar vonden in een duurzame healing environment. En waar samenwerking met het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek een prominente plek kreeg.

Flexibel meebewegen in aanpasbare gebouwen

Na circa 30 jaar slopen en bouwen opende Koning Willem-Alexander op 29 september 2022 het nieuwe hoofdgebouw – tevens het laatste gebouw uit het masterplan. De vervolmaking van een geïntegreerde zorgcampus waar bijna 12.000 medewerkers en ruim 3.000 studenten werken aan de toekomst van evidence based gezondheidszorg en medische wetenschappen. In aanpasbare gebouwen, die flexibel kunnen meebewegen met toekomstige innovaties in de zorg.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!