Geboortecentrum en PICU, Wilhelmina Kinderziekenhuis

Uitbreiding en renovatie geeft ruimte aan family integrated care, Utrecht

Modern, gezinsgericht Geboortecentrum met hooggespecialiseerde NICU en PICU

Het Wilhelmina Ziekenhuis is een van de tien centra in Nederland waarbij de meest innovatieve voorzieningen rondom zwangerschap, bevallen en kindzorg aanwezig zijn

Bekijk het gehele project

1 / 7

2 / 7

3 / 7

4 / 7

5 / 7

6 / 7

7 / 7

X

In het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht krijgen aanstaande moeders deskundige zorg en begeleiding bij de zwangerschap en bevalling en worden zeer zieke kinderen verzorgd in de Intensive Care Unit. Het betrekken van ouders bij de zorg en behandeling van hun (pasgeboren) kind vraagt om een modernisering van het bestaande Geboortecentrum en de PICU. Het ontwerp van de afdelingen, bestaat uit een afdeling voor opname van (zieke) zwangere vrouwen, verloskamers, een kraamafdeling, de afdeling Neonatologie en de Intensive Care Unit. De Neonatologie en Intensive Care Unit zijn strategisch naast elkaar geplaatst voor optimale flexibiliteit.

 

Het Geboortecentrum van het WKZ behandelt complexe aandoeningen en ziekten bij pasgeborenen. Op de vernieuwde afdeling draait alles om family integrated care. Het WKZ is één van de tien ziekenhuizen in Nederland met een hooggespecialiseerde Neonatale Intensive Care Unit (NICU), waar pasgeborenen intensieve zorg krijgen. Op de Pediatrische Intensive Care Unit (PICU) worden zeer zieke kinderen verzorgd, vaak na een operatie in het naastgelegen OK-complex. Ook biedt de PICU ruimte voor kinderen van het Prinses Maxima Centrum, dat met een brug met het WKZ is verbonden. EGM ontwerpt de volledige vernieuwbouw.

 

Verbinding tussen ouder en kind bevorderen

Als naast het zorgpersoneel ook de ouders de zorg van een kwetsbaar ziek kind op zich nemen, heeft dat een positief effect op het herstelproces én bevordert dit de binding tussen ouder en kind. Met eenpersoonskamers bieden het nieuwe Geboortecentrum en de nieuwe PICU maximale ondersteuning aan ernstig zieke baby’s en kinderen en hun ouders, broertjes en zusjes. Ouders kunnen hier in alle rust en privacy bij hun kind zijn, ook ’s nachts. Een eigen kamer draagt bij aan een geborgen en veilig gevoel – net als thuis.

 

Mate van privacy zelf regelen

De opzet van de eenpersoonskamers is zo ontworpen dat medische apparatuur niet direct in het zicht staat. Door deze apparatuur op innovatieve wijze te integreren kunnen kinderen uit bed in de armen van hun ouders worden gekoesterd, terwijl ze verbonden blijven met de benodigde en levensreddende medische apparatuur. Gezinnen hebben zelf invloed op de sfeer en uitstraling van de kamer. Grote glazen wanden tussen de eigen kamer en het medische gebied zorgen ervoor dat het zorgpersoneel en het gezin maximaal onderling contact hebben. Daarbij kunnen ouders met licht en raambekleding de privacy richting de afdeling regelen. Deze eigen regie draagt bij een aan een healing environment.

 

Met deze verbouwing richten wij ons op de zorg van morgen. Door het ziekenhuis te vormen tot een plek waar patiënten met hun familie én collega’s centraal staan. 

Josefien Kursten, lid van de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht

 

Even weg van de afdelingshectiek

Het principe van family integrated care is ook buiten de kamers voelbaar. De afdelingen zijn open en transparant opgezet, met veel overzicht en korte onderlinge afstanden, zodat het gezin en het zorgpersoneel elkaar makkelijk kunnen vinden. In rustgevende lounges met buitenruimte kunnen ouders even ontsnappen aan de dagelijkse spanning. Het zorgpersoneel heeft een eigen domein met buitenruimte, waar ze even weg zijn van de afdelingshectiek. Een frisse neus, de zon op de huid of een koele bries in het gezicht zorgt voor de broodnodige afleiding. Vanaf het balkon is er een prachtig uitzicht op het naastgelegen groene landgoed Oostbroek.

 

Minder stress dankzij vriendelijke omgeving

Waar ouders zich ook bevinden in het Geboortecentrum en de PICU, ze hebben altijd zicht op buiten. Zo eindigt elke gang consequent met een raam. Dit contact met buiten draagt bij aan een betere oriëntatie en reduceert het stressgevoel. Warme kleuren en natuurlijke materialen creëren een vriendelijke omgeving, conform het Beeldkwaliteitsplan Interieur dat door het UMC Utrecht en Atelier Pro is opgesteld.

 

Op de nieuwe en verbouwde afdelingen gaan we anders werken om beter gezinsgerichte zorg te bieden. We zorgen ervoor dat onze werkomgeving en de zorgtechnologieën die we gebruiken, klaar zijn voor de toekomst.

Josefien Kursten, lid van de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht

 

Gebruikmaken van elkaars eenpersoonskamers

De renovatie van het Geboortecentrum en de PICU wordt gecombineerd met nieuwbouw. Dit heeft grote logistieke voordelen omdat zij gebruik kunnen maken van elkaars eenpersoonskamers. Dat maakt het kinderziekenhuis maximaal flexibel en zeer efficiënt in het gebruik van de beschikbare ruimten. Met het nieuwe Geboortecentrum en de nieuwe PICU kan het WKZ (ernstig) zieke en pasgeboren kinderen de beste zorg en behandeling bieden. Samen met hun ouders.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!