Kapel Jeroen Bosch Ziekenhuis

Plaats voor bezinning en troost, 's-Hertogenbosch

Opvallend van buiten, stil van binnen

De kapel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een plaats voor bezinning en troost voor iedereen. Een opvallend gebouw, dat mede door de organische vorm een mooi contrast vormt met de vierkante vormen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Bekijk het gehele project

1 / 8

2 / 8

3 / 8

4 / 8

5 / 8

6 / 8

7 / 8

8 / 8

X

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een ziekenhuis van de toekomst, waarin er letterlijk meer ruimte is voor de patiënt en zijn belevingswereld waarin geloof en hoop een belangrijke rol spelen. Daarom is er in één van de binnentuinen een moderne kapel gerealiseerd die via de boulevard verbonden is met het ziekenhuis. Het gebouw doet dienst als gebedsruimte en stiltecentrum, maar er worden ook regelmatig concerten en lezingen georganiseerd.

Opvallend en stil

De Kapel bestaat uit twee delen: een toren met daarin de Mariakapel en de Kapel zelf die bestaat uit een door zes gebogen schalen gevormde ruimte. Van buiten vormen de met zink bekleedde bouwdelen een expressieve sculptuur. Binnen is het interieur juist stil en ingetogen. Waar de schalen elkaar overlappen bevinden zich raamstroken die zorgen voor mooi strijklicht op de strak gestuukte wanden. Beide ruimtes bevatten een gerestaureerd glas-in-lood kunstwerk ooit gemaakt door de Bossche kunstenaar Marius de Leeuw (1915-2000) voor de Caroluskapel in 's-Hertogenbosch. Deze ramen zorgen voor een prettig, diffuus licht. Samen met de donkere houten vloer, de schaarse verlichting en het warme licht ontstaat zo een intieme sfeer.

Rots middenin de ruimte

Middenin de verstilde ruimte van De Kapel staat een 'rots'. Een natuurlijk gevormd blok met bovenin een balkon voor het orgel en ruimte voor het koor. De wanden zijn bekleed met leisteen en geven de rots allure en een stevig karakter. Het orgel dat bestaat uit hout, tin, lood en ijzer is speciaal ontworpen voor de kapel en sluit goed aan bij de bijzondere moderne architectuur. In de Rots, op het vloerniveau van de Kapel, bevindt zich de sacristieruimte.

Complexe constructie

De draagconstructie van de kapel bestaat uit een betonnen vloer met daarop een staalconstructie bekleed met hout. Zowel voor het gebouw als voor de inpassing van het orgel is gebruik gemaakt van BIM (Building Information Model). De onorthodoxe vorm, de opbouw van de dakbedekkingsconstructie en de aan alle kanten gebogen vlakken vroegen het nodige denkwerk en improvisatietalent. Dankzij de enthousiaste inzet van alle betrokkenen is de Kapel een gebouw geworden waar iedereen die er aan gewerkt heeft en die er gebruik van maakt trots op kan zijn.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!